Нов бърз и ефективен метод за лечение на хепатит С

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 07:52

Нов бърз и ефективен метод за лечение на хепатит С

Акценти:

  • Хепатит С - нов метод за лечение
  • Антивирусни препарати с пряко действие
  • Заболявания на черния дроб

Свързани:

До сега диагнозата „хроничен хепатит С“ за много хора означавала продължителен и отегчителен курс на лечение с незначителни шансове за оздравяване.

За щастие, скоро подобен сценарий ще остане само част от едно много неприятно минало – с помощта на няколко революционни, на практика без странични ефекти, медикаменти, почти всички болни от това коварно и съкращаващо живота заболяване могат да бъдат излекувани.

Лекарите от Университетската болница на град Фрайбург, Германия, не само успешно прилагат новия метод, но и сами те активно участвали в изследванията, които били необходими за пускането на тези революционни препарати на пазара.

Вирусът на хепатит С /HCV/ предизвиква хронично чернодробно възпаление, което често води до цироза или рак на най-голямата жлеза в човешкото тяло.

За разлика от хепатит А и В, срещу хепатит С към настоящия момент не са разработени ваксини. Стандартен метод за лечение до сега е терапията с медикаментите интерферон алфа и рибавирин с продължителност от 1 година като излекуване се постига при 40 до 80% от инфектираните пациенти.

Сега нови медикаменти ще заменят интерферона. Това са така наречените антивирусни препарати с пряко действие от английски /Directly Acting Antivirals (DAA)/.

„Тези препарати целенасочено противодействат на размножаването на вируса“ – посочва Томас Беттлер, лекар-терапевт в Центъра за лечение на черния дроб към Университетската болница на Фрайбург.

Градският център за лечение на черния дроб активно е участвал в много изследвания и клинични изпитвания, а също и в процеса на допускане до пазара на новите препарати. Освен това почти всички пациенти добре понасят новите медикаменти.

А сега и тези болни, които по различни причини не били допускани до терапия, могат да бъдат да бъдат подложени на лечение с новите лекарствена средства.

Това се дължи на факта, че инфекцията е възможно да прогресира с десетилетия без проявление на характерна за заболяването симптоматика. Хепатит С в много от случаите се открива, когато вече е настъпило увреждане на черния дроб.

„Пациентите с висока степен на вече съществуващо засягане на черния дроб, по-рано не подлежали на лечение.“ – посочва още Беттлер. Също така интерферона наред с подобната на грип симптоматика може да предизвика и изменения в психическия характер.

Например пациентите с депресия в анамнезата не били подлагани на лечение, а понякога прекаленият интензитет на нежеланите реакции довеждал до прекъсване на терапията.

Съвсем различна картина се наблюдава при използването на новите антивирусни препарати с пряко действие. „Терапевтичният процес сега отнема само няколко месеца.

И тъй като нежелани реакции на практика отсъстват, ние скоро ще успяваме да излекуваме всеки пациент “ – посочва Беттлер. Истината е, че напълно безинтерферонова схема на лечение за сега е разрешена не за всички хора, болни от хепатит С.

Въпреки това препаратите DAA вече се използват в комбинация със стандартната терапия, поради това подобен курс на лечение протича значително по-бързо и по-благоприятно.

„В близките месеци ще бъдат пуснати на пазара и още по-съвременни лекарства, заместващи интерферона“ – обяви доктор Беттлер. На пациентите, при които заболяването протича с по-бавни темпове се препоръчва да изчакат пускането на тези лекарства.

Въпреки това и след пускането на новите лекарствени средства лекуващият лекар за всеки конкретен пациент трябва внимателно да прецени необходимостта от прилагането на новата терапия.

„Ние се борим, на първо място, не с вируса, а със заболяването на черния дроб“ – подчертава доцент Кристоф Нойман-Хефелин, ръководител на Центъра за лечение на черния дроб във Фрайбург.

Нов бърз и ефективен метод за лечение на хепатит С
4.5 (90.91%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 21, 2015 07:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи