Нов медикамент, стимулиращ растежа на костите ще бъде тестван в Космоса

Мария
Написана от Мария януари 26, 2015 13:31

Нов медикамент, стимулиращ растежа на костите ще бъде тестван в Космоса

Акценти:

  • Нов медикамент
  • Остеопороза
  • Стимулиране на растежа на костите
  • NELL-1

Свързани:

Учени от Калифорнийския университет получиха финансиране за предложен от тях изключителен експеримент – те ще проверят препарат, ускоряващ регенерацията на костните тъкани на борда на Международната космическа станция /МКС/.

За финансирането на този експеримент били отделени от средствата на Националния институт по здравеопазване /NIH/ и Центърът за развитие на космическата наука (CASIS) – организацията, отговаряща за максимално продуктивното използване на националната лаборатория на САЩ на МКС.

Астронавтите на борда на МКС и учените на Земята ще изучават ефектите на препарата, наречен NELL-1 – в частност ще оценяват свойствата му да стимулират образуването на костни тъкани и да ги предпазват от дегенерация.

„Група от 40 гризачи ще бъде изпратена в националната лаборатория на САЩ на Международната космическа станция, на борда на космическия кораб SpaceX Dragon, където ще живеят 2 месеца в условия на микрогравитация и ще се провеждат експерименти и ще се изследва действието на препарата NELL-1.“ – това съобщи космонавтът на НАСА д-р Джули Робисън.

Научно-изследователската дейност ще се осъществява под ръководството на група учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), включително и специалистите, които открили молекулата NELL-1.

Целта е да се бъдат получени допълнителни данни за този препарат, преди провеждането на клинични изследвания върху доброволци.

Едновременно с експериментите в Космоса ще се провеждат тестове и на Земята. Работата на двете групи учени ще се координира с помощта на постоянна връзка с МКС.

NELL-1 е наистина многообещаващ експериментален препарат, предназначен за лечение на остеопороза – метаболитно заболяване на костите, което е причина за изтъняване и повишена чупливост на костните тъкани и в резултат на развитието му значително се увеличава риска от фрактура на костите.

Само в САЩ около 10 милиона души страдат от това заболяване и още 18 милиона са с висок риск от неговото развитие.

Остеопорозата също е свързана със заболявания, които понижават функционалността на скелета и водят до отслабването на определени кости, такива като детски церебрален паралич, различни видове мускулни дистрофии и инсулт.

Учените се надяват, че този научно-изследователски проект ще им позволи да узнаят повече за действието на новия препарат, свързано с предотвратяване на загуба на костна тъкан при остеопороза.

В частност, те се опитват по-добре да разберат механизма на възстановяване на големи костни дефекти, които са прекалено чести при ранените войници.

„На NELL-1 се възлагат големи надежди като препарат, който не може да се използва не само за предотвратяване на загуба на костна плътност, но и за регенерация на костните тъкани след големи травми и разрушавания“ – това посочва Dr. Kang Ting първооткривателят на този медикамент. „Това би спомогнало за подобряване на живота на много пациенти към по-добро“ – продължава той.

НАСА през последните 25 години редовно провежда изследвания в условия на микрогравитация. С тяхна помощ били направени много открития в сферата на терапията на СПИН-а, рака, диабета, на заболяванията на сърцето и черния дроб.

Микрогравитацията се смята за благоприятна среда за изучаването на растежа на тъканите, тъй като при отсъствие на гравитация клетките взаимодействат по различен начин една с друга.

Освен това по-рано учените забелязали, че продължителните космически полети могат да предизвикат изменения в костната система и вътрешните органи.

Заради повсеместното въздействие на гравитацията на планетата Земя е невъзможно да бъдат симулирани условия на микрогравитация и затова единственият начин е научните експерименти да се провеждат в космическата орбита.

Нов медикамент, стимулиращ растежа на костите ще бъде тестван в Космоса
4.4 (88.31%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 26, 2015 13:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи