Нов умен скалпел открива незабавно злокачествени тумори в мозъка

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 06:00

Нов умен скалпел открива незабавно злокачествени тумори в мозъка

Акценти:

  • Тъканна манипулация - видове
  • Умен скалпел - приложение
  • Масова употреба - изследвания

Свързани:

Няма място за грешки, когато става въпрос за премахване на тумори в мозъка, затова информацията за разработен нов интелигентен скалпел от белгийски изследователи звучи наистина обещаващо – умният хирургичен инструмент позволява да се прави разлика между ракова и здрава тъкан в мозъка и то само за няколко секунди.

Това не е истински скалпел, а нещо като скенер-писалка със сферичен връх с по-малко от милиметър в диаметър.

Чрез преминаване на устройството по повърхността на мозъка, хирурзите могат да открият много точно къде е туморът и да го отстранят максимално точно, без да засягат здрава тъкан.

Писалката-скенер засега е изпробвана само върху изкуствени тумори и мозъчна тъкан на прасета, но резултатите от първоначалните тестове са достатъчно впечатляващи, за да се предположи с основание, че може да бъде пригодена също и за използва върху хора.

Понастоящем, неврохирурзите разчитат на много близки наблюдения и инструменти за тъканна манипулация, но и двата способа има доста ограничения.

Въпреки че методите за образна диагностика, като например ядрено-магнитният резонанс и ултразвук локализират тумора непосредствено преди хирургичната интервенция, при краниалното отваряне и цялата процедура обикновено има множество фактори, които е възможно да доведат до загуба на получения образ, следователно резекцията, тоест отстраняването на тумора зависи от опита, както и от сетивата – зрението, тактилните усещания на хирурга, посочва изобретателят на интелигентния скалпел Дейвид Олива Урибе от Брюкселския свободен университет.

Урибе посочва, че резултатите от писалката-скенер могат да бъдат получени за по-малко от половин секунда, което може да е от наистина решаващо значение в ситуации, при които животът на пациента е под сериозна заплаха.

Устройството е предвидено да бъде използвано в ранните стадии на злокачествените тумори, когато раковите тъкани все още много наподобяват здравите, като в бъдеще е възможно размерите му да бъдат намалени и още, като така се пригоди за използване и в други части на тялото.

Сензорната технология може да бъде и адаптирана, така че да се използва и при асистираните от роботи хирургични интервенции, според Урибе, а също и с други видове инструменти.

Въпреки че това изобретение изглежда наистина обещаващо, това не е първият път, в който се появява информация за създаването на подобно устройство.

Според Хуан Фам от LabRoots изследователи от Лондонския кралски колеж в миналото са разработили устройството „iKnife“, което използва дима, който генерира тъканта при разрязване и съответно я изпарява.

В публикация на екипа от учени изобретатели на устройството, в която в детайли се описва как е проектиран iKnife, се съобщава за 100% успеваемост при диагностиката на раковите тъкани на 91 пациенти, посочва още Фам.

Макар и iKnife да е разработен преди доста време, тепърва все още се очаква да предизвика истинска революция в медицинската практика, което би трябвало да означава, че и новото устройство няма да има по-различна съдба, и твърденията на неговия изобретател са точно в тази посока.

Според него преди да започне да се използва в хирургичната практика и да е готов за масова употреба е необходимо да се положи още доста научен труд, за да бъде новото устройство за масова употреба.

Следователно най-вероятно ще е необходимо известно време, преди да можем да видим „умните скалпели“ да заменят своите традиционни „събратя“ в операционната зала.

Нов умен скалпел открива незабавно злокачествени тумори в мозъка
4.4 (87.88%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 06:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи