Нова протеинова инжекция ликвидира Алцхаймер само за 1 седмица

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 10:41

Нова протеинова инжекция ликвидира Алцхаймер само за 1 седмица

Акценти:

  • Алцхаймер - оптимистично
  • Възпалителни - процеси
  • Изчистване - анормални образувания

Свързани:

Както е известно, през последните години болестта на Алцхаймер се превърна в сериозно социално значимо заболяване.

Но учени установили, че инжектирането на протеин, наречен IL-33 може да обърне симптомите на невродегенеративното заболяване и когнитивния спад при мишки, като възстановяването на паметта и познавателните функции на същите нива като при здрави гризачи отнело по-малко от седмица.

Мишките били селектирани да развият прогресивен Алцхаймер, и когато достигнали определена възраст, наречена APP / PS1, учените започнали да им инжектират протеин ежедневно, който спомогнал за намаляване на токсичните амилоидни плаки.

IL-33 е протеин, който се секретира от различни видове клетки в организма, като особено разпространен е в централната нервна система, посочва водещият изследовател Eddy Liew от университета на Глазгоу във Великобритания.

Той е неговият екип открили, че инжектирането на IL-33 на мишки на възраст APP / PS1 бързо подобрило паметта и познавателната им функция, връщайки ги на същите нива като при здрави мишки на същата възраст.

Следва да се отбележи, че тези резултати важат само за мишките, и на този етап не е известно дали ще се отнесат и за хората с болестта на Алцхаймер.

И вероятността не е голяма, тъй като специално проведено проучване показва, че положителните резултати при мишки се оказват такива само за 8% от хората.

Следователно не трябва да се бърза със заключенията, докато не започнат изпитвания на препарата върху хора.
При хората болестта на Алцхаймер обикновено е резултат от натрупване на 2 типа анормални отлагания в мозъка – амилоидни плаки и неврофибриларни възли.

Амилоидната плака се акумулира между невроните, формирайки плътни образувания от лепкав белтък, който, както ни е известно, се нарича бета амилоид.

Неврофибриларните възли се формите вътре в самите мозъчни клетки, като дължат формирането си на анормален тау протеини, които се слепват един върху друг, образувайки много гъста маса.

А предизвиква усукване на микротубулите – фини мишки в мозъчната тъкан, които транспортират важни хранителни вещества в мозъчната тъкан, като така този процес се преустановява.

Към момента не са известни причините за тези дегенеративни процеси в мозъчната тъкан. Но учените са убедени, че се намери метод, чрез който тези образувания да бъдат изчистени и да се преустановят процесите на тяхното натрупване, може да се разработи ефективна терапия за лечението на Алцхаймер.

Liew и неговият екип откриват, че IL-33 най-вероятно активира имунни клетки в мозъка, насочвайки ги към анормалните токсичните амилоидни плаки.

След като плаката била идентифицирана от микроглията – имунните клетки, те започват да ги абсорбират с помощта на ензима неприлизин, за който е известно, че може да разрушава разтворимия амилоид.

За този процес бе установено, че способства за намаляване на размера и на броя на образуванията от амилоидната плака.

И не само това инжектирането на този протеин също предотвратява възпалителните процеси в мозъчната тъкан, които предходни изследвания свързват с пролиферация на плаката и неврофибриларните възли.

IL-33 помага не само за изчистването на тези анормални образувания, които вече са оформени, но също така предотвратява и бъдещето отлагане на вещества, способстващи за формирането им.

Откритието, което направиха Liew и неговия екип е интересно за изследователи от цял свят, които усилено търсят лек или поне някакво ефективно лечение за Алцхаймер, но все пак не трябва да бъдем прекалено оптимистични.

Нова протеинова инжекция ликвидира Алцхаймер само за 1 седмица
4.5 (89.67%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи