Нови технологии за лечение на рак – гама нож

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 16:58

Нови технологии за лечение на рак – гама нож

Акценти:

  • Гама нож - рак
  • Първичен рак - лечение
  • Кибер и гама нож

Свързани:

По-рано лечението на онкологичните и съдовите заболявания на мозъка беше възможно само хирургически. Днес много операции могат да се извършват радиологически – с помощта на апаратура, която действа с поток от заредени частици.

Най-добрият апарат в радиохирургията се нарича гама нож – устройство, което действа с фотони или гама облъчване и се смята за най-доброто средство за лечение на заболявания на главата и шията.

Подробно за това как работи и с какво се отличава от останалите радио апарати разказва професор Бодо Липитц от клиниката в град Хамбург, Германия – Gama Life.

 Какво е това?

Гама ножът е бил разработен в края на 60-те години на 20-ти век Ларс Лексел в Кралския институт на Швеция.

Идеята се състояла да се фокусират лъчите от няколко източника на радиация в една точка и така да се постигне ефекта на пълното отстраняване на тумора.

Гама ножът работи така, че в една точка се събират лъчи от 192 ъгъла – на облъчване се подлага само туморът, а околните тъкани не се засягат.

По-късно американският хирург Джон Адлер посетил института, изучил тази разработка и изобретил кибер нож.

Механизмът на неговата работа е подобен на този на гама ножа, но той не е толкова точен – радиацията може да достигне съседните здрави тъкани.

Но за сметка на това кибер ножът е универсален – освен мозъкът, с него могат да се лекува рак на белите дробове или на черния дроб и в това е неговото предимство.

С гама нож се лекуват злокачествени и доброкачествени тумори на главата и шията, вътрешни хематоми.

Има и още линеен ускорител, който създава изображение, повтарящо формата на тумора и се проектира върху новообразуванието.

Също не е толкова точен, колкото гама ножа, но пък е по-универсален – с него се лекуват рак на белите дробове, на червата, на простата и другите видове рак.

„Въпреки че гама ножът и кибер ножът са близки конкуренти, до сега не са провеждани никакви сравнителни изследвания.“ – коментира немският професор.

Гама ножът не се конкурира с откритата неврохирургия, тези 2 вида интервенции се допълват една друга. Ножовете се използват за лечение на малките образувания, а същинските хирургични интервенции са най-подходящи за лечение на големи тумори.

Този вид апаратура се прилага за тумори с размери 15-18 милиметра, по-рядко 20-25 мм, ако образуванието е първично – до 3 см.

До този размер първичният рак ще расте дълги години и мозъкът дори ще адаптира към наличието на образуванието. Впрочем, колкото и печално да звучи след 3 сантиметра последствията могат да настъпят много бързо.

Кога ракът си отива?

Понятието „излекуване“ е много сложно, подчертава професорът. При наличие на метастази в мозъка трябва да се помни за първичния рак, който може да се намира в други органи на тялото – например в белите дробове или в гърдите.

При лечение на първичния рак лекарите успяват да достигнат до това туморът повече да не расте. Това означава, че той не причинява вреда на човека и може да продължи да живее с него.

В случая с метастази за пълно излекуване, което настъпва в 90% от случаите, са необходими около 6 месеца.

Размерът за определения вид тумор може изобщо да не се промени в посока намаляване, но същевременно да се намират под контрол. В други случаи намаляването на тумора отнема 5-6 години.

Нови технологии за лечение на рак – гама нож
4.5 (90.8%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 16:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи