Ново лекарство пази от пристрастяване към кокаин

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 17:34

Ново лекарство пази от пристрастяване към кокаин

Акценти:

  • Сyclotraxin-B - съединение
  • Антагонисти - действие
  • Сигнализация - нормализиране

Свързани:

Пристрастяването към кокаина се превръща във все по-голям проблем през последните години, като смъртните случаи от употребата на наркотика са се увеличили с 42% между 2001-2014 г. Сега изследователи са открили начин как да предотвратят процеса на развитие на пристрастяване.

Те твърдят, че са разработили метод за насочване на TrkB рецептори в мозъка, което е възможно лечение на пристрастяване към кокаин.

Новото проучване, водено от изследователи от Scripps Research Institute в Ла Джола, Калифорния – описва как насочването и блокирането на активността на рецептор в мозъка, наречен TrkB, променя поведението на мишки, като ги кара да търсят по-малко количество от наркотика.

А това проправя пътя за възможното лечение за пристрастяване към кокаин.

Водещият автор Кандис Контет, биолог в института, и неговите колеги предполагат, че фармакологичното лечение на пристрастяването към кокаина може вече да е разкрито.

Насочване на TrkB за предотвратяване на кокаиновата зависимост

Предишните изследвания с плъхове показват, че пристрастяването към наркотика се дължи на дългосрочни промени в резултат на многократното излагане на кокаина в 2 основни области на мезокортиколимбичната система за възнаграждение – нуклеус акумбес и медиалния префронтален кортекс.

Учените са установили, че тези промени са предизвикани от промени в образуването на мозъчен невротрофичен фактор – BDNF – белтък, който активира TrkB рецептори, и инжектирането на BDNF директно в нуклеус акумбенс на плъховете увеличавало тяхната нужда от кокаин.

От друга страна, проучванията установяват, че потискането на образуването на този фактор на BDNF или BDNF / TrkB сигнализация в нуклеус акумбенс намалява признаците на наркотична зависимост при плъховете.
Учените също разгледали и възможностите за насочване и блокиране на TrkB като евентуален начин за борба с пристрастяването към кокаин и други наркотици, но това няма как да мине безпроблемно.

Например, учените, провеждащите настоящото проучване отбелязват, че в междинния префронтален кортекс, мозъчният невротрофичен фактор намалява поведението на зависимост, както е установено при проучвания сред плъхове.

Въпреки това, блокирането на BDNF / TrkB сигнализация в тази област води до нарастване на нуждата от кокаин.

Един от съавторите на проучването казва, че той и неговите колеги са били много развълнувани да изследват дали блокирането на TrkB рецепторите в целия мозък би било полезно или вредно, и дали спомага за намаляване на мотивацията за прием на кокаин.

TrkB инхибитор и намалена зависимост при плъхове

За изследването учените изследвали въздействието на новосъздадено съединение, наречен cyclotraxin-B, което от кръвния поток може да достигне до мозъка и да блокира TrkB рецепторите – на плъхове, които са се научили да натискат лост, за да получават кокаин.

Инжектирането на веществото в тялото на плъховете, ги накарало да използват значително по-малко кокаин и да натискат лоста по-малко пъти.

Нещо повече, плъховете, които били третирани с веществото, било много по-малко вероятно да започнат да използват наркотика отново, след като зависимостта им намаляла. И всичко това означава намаляване на зависимостта към кокаин.

Нещо повече, изследователите установили, че веществото cyclotraxin-B довело до нормализиране на TrkB сигнализацията в нуклеус акумбес.

Интересното е, че лечението с инхибитор на TrkB също довело до признаци на по-нормална такава сигнализация в междинния префронтален кортекс.

Предполага се, че антагонистите имат първично въздействие в нуклеус акумбенс, където е логично, че ще се предотврати активирането, предизвикано от кокаина.

Ново лекарство пази от пристрастяване към кокаин
4.4 (88.09%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 17:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи