Ново откритие – никакви 8 чаши дневно, трябва да пием вода само когато сме жадни

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 08:01

Ново откритие – никакви 8 чаши дневно, трябва да пием вода само когато сме жадни

Акценти:

  • Пробег - маратонска дистанция
  • Натрий - понижено ниво
  • Тяло - вслушване

Свързани:

Популярното разбиране гласи, че 8 чаши вода е оптималното количество течности дневно, но пък много хора намират за трудно да го постигнат.

Сега ново проучване разкрива защо, след като идентифицира механизмът, който ни спира да пием много течности, когато не сме жадни.

При положение че около 60% от теглото на тялото се състои от вода, съвсем не е изненадващо, че животворната течност е от съществено значение, подпомагайки всяка телесна функция.

Но колко вода трябва да пием всеки ден?

Макар и да сте чували за правилото за 8-те чаши по 250 мл дневно, от което би следвало това да е целта, няма научно доказателство, което да определя какво количество течности е оптимално.

Основавайки се на настоящите проучвания, Институтът по медицина препоръчва жените да пият общо 2.2 литра течности дневно – около 9 чаши, докато за мъжете целта трябва да е около 3 литра общо напитки на ден – около 13 чаши.

Въпреки това, противно на тези препоръки и т.нар. правило за 8-те чаши, в ново проучване се твърди, че трябва да пием само когато сме жадни, след като разкрива механизма, който превръща пиенето на ненужно количество вода в сериозно предизвикателство.

Десният префронтален кортекс затруднява преглъщането на по-голямо количество от нужното вода

В проведеното най-ново проучване участниците били питани дали пият много вода, когато са жадни веднага след тренировка, и по-късно през деня, когато вече не изпитват жажда.

И същевременно трябвало да определят дали им е трудно да преглъщат водата и в двата случая – веднага след тренировка и по-късно през деня.

В сравнение с пиенето на вода веднага след интензивна физическа активност, изследователите установили, че е 3 пъти по-трудно да пият вода по-късно, когато вече не са жадни.

За първи път се установява, че е необходимо полагането на усилия за изпиването на ненужно количество вода, което означава, че човек един вид преодолява нещо като резистентност, посочва един от съавторите на проучването.

А това се съвместява с разбирането, че рефлексът на поглъщане се потиска, след като човек изпие много вода.

Изследователите използват функционален образен магнитен резонанс за всеки от участниците, което позволило измерването на мозъчната активност малко преди да погълнат вода във всяка от експерименталните ситуации.

И открили, че някои зони в десния префронтален кортекс на мозъка показва значително по-висока активност, когато участниците полагали усилие, за да погълнат водата, което означава, че тази зона в мозъка потиска рефлексът на поглъщане, за да се предотврати изпиването на ненужно за тялото количество течност.

Пий според това дали си жаден

Авторите на изследването посочват, че пиенето на прекалено много вода може да причини сериозно увреждане, тъй като води до хипонатриемия, което състояние се характеризира със значително понижено ниво на натрий в кръвта.

Имало е случаи на атлети след пробег на маратонска дистанция, за да утолят жаждата си изпиват огромно количество вода, което не е необходимо на тялото, тъй като следват буквално дадените им съвети, и се стига до фатален край, отбелязва Фарел.

Изследователите посочват, че когато става дума запиене на вода, най-доброто, което можем да направим е да слушаме тялото си, което сигнализира какви нужди има.

Ако правим това, което тялото иска, е по-вероятно да постъпим правилно – това означава да пием в зависимост от това дали сме жадни по-често, отколкото защото така трябва или някой е казал така.

Ново откритие – никакви 8 чаши дневно, трябва да пием вода само когато сме жадни
4.5 (90%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2016 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи