Няколко интересни факта за хероина

Калина
Написана от Калина август 19, 2015 18:34

Няколко интересни факта за хероина

Акценти:

  • Кои са интересните факти за хероина?
  • Защо хероинът има толквоа висока степен на пристрастяване?
  • Как е бил открит хероинът?

Свързани:

Същото това растение, което цъфти с благоуханни червени цветове, често изобразявани на красиви картини, произвежда малки семенца, които се поръсват по хлебчета, земели и багети, но то съдържа и една от съставките на хероина – едно от най-страховитите и пристрастяващи наркотични вещества в света.

Хероинът се извлича от морфина, натурална съставка, която се среща в природата и може да бъде получена от семената на някои видове макови растения. Медицинското наименование на хероина е диацетилморфин и той е най-бързо действащият от всички наркотици. Независимо дали бива инжектиран, смъркан или пушен, хероинът бързо достига до мозъка и може да породи различни физически и психологически ефекти.

Съединените щати в момента се намират в хероинова епидемия, споделя д-р Даниел Цикарон, преподавател и изследовател в университета в Сан Франциско, Калифорния. Страната се е изправяла пред подобна епидемия и преди, но при последната, голям дял от използващите хероин имат минало като злоупотребяващи с опиати.

Новите жертви на хероина се зарибяват по него, защото е по-евтин и може да бъде намерен и доставен по-лесно от даваните срещу рецепта болкоуспокояващи.

Но новите пристрастени водят до стари проблеми. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, степента на смъртни случаи в резултат от свърхдоза хероин е нараснала 4 пъти в периода 2002-2013 и е достигнала 8200 смъртни случая през 2013.

Да бъдете „отнесени“ е опасно състояние – когато хероинът влезе в мозъка, потребителят усеща чувство на еуфория или прилив на енергия. Но след като това отмине, следва период на затишие, който варира между полутрезвеност и будност, който трае в продължение на няколко часа. Това е периодът на „отнесеност“

„Отнесеност“ не е медицински термин. Цикарон го сравнява със състоянието на отегчен студент на скучна лекция, който е свел глава, но се опитва да остане буден – главата му се накланя и навежда все по-надолу, колкото повече дрямката надделява, и тогава изведнъж той се изправя.

Това се случва, защото хероинът е седатив и може да накара човек да се чувства сънен, но буден или да го повали в толкова дълбок сън, че да не може да бъде събуден.

Силните сърбежи са страничен ефект от употребата на хероин – когато хероинът влезе в мозъка, той се разгражда на морфин, който се свързва с опиоидните рецептори в тялото и мозъка. Това поражда еуфория и леко зачервяване на кожата. Но неочакван страничен ефект от хероина могат да бъдат силни сърбежи. Опиатните наркотици могат да предизвикат освобождаването на хистамини – съставките, които организмът отделя при алергични реакции. А хистамините дразнят кожата.

Продукти, съдържащи хероин, в миналото са продавани свободно – въпреки че е синтезиран от морфин за първи път през 1874, хероинът е въведен като медикамент за лечение през 1898 година от немската фармацевтична компания Байер. Три години по-рано химиците в Байер се опитват да създадат по-безопасно обезболяващо, което може да замени морфина – нещо, което няма да води до пристрастяване в такава степен и с по-малко странични ефекти.

Контрабандистите пренасят хероин в тялото си – хората, познати като нарко мулета пренасят контрабандно хероин от една страна в друга по изключително опасни начини. Доклад съобщава за 50-годишна жена, която се опитвала да внесе нелегално значително количество хероин в Съединените щати като го пренасяла в тялото си. За тази цел тя погълната 50 пакета, всяко съдържащо по 12 грама от наркотика.

 

Няколко интересни факта за хероина
4.6 (91.88%) 32 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 19, 2015 18:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи