„Нямото“ заболяване – как да разпознаете първите признаци на диабета

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 10:06

„Нямото“ заболяване – как да разпознаете първите признаци на диабета

Акценти:

  • Захарна болест - наследственост
  • Детска заболеваемост - диабет
  • Инсулинова недостатъчност

Свързани:

Възможно ли е откриването на диабет в ранните му стадии? Какво представлява състоянието преддиабет? Как да предотвратите развитието на реална захарна болест?
Наследствено заболяване ли е захарният диабет?

Това в действителност е наследствено заболяване, но се наследява само наследствена предразположеност, тоест човек има теоретичен шанс да се разболее от захарна болест в рамките на своя живот.

Как да разпознаете първите признаци на диабета?

Кога следва да започнем да се безпокоим и да си направим изследване на нивата на кръвната захар?

Захарният диабет е така нареченото „нямо“ заболяване, тоест то започва да се развива без бурна симптоматика. Съществува разновидност на захарната болест, която се нарича диабет 2-ри тип, по-рано го наричаха инсулинонезависим, обикновено, развиващ се при хора в по-напреднала възраст.

Това заболяване се развива без симптоми. Поради това настоящата препоръка е периодичен контрол на нивата на кръвната захар. Всеки човек над 40, някои лекари считат над 45 години, имат по-висок риск от развитие на това заболяване от хората в млада възраст.

Поради това тези хора са длъжни да контролират нивата на кръвната си захар минимум веднъж годишно. Ако човек има наследствена предразположеност – майка, баба, баща, близки роднини, съответно и рискът при него е малко по-висок, отколкото при този, който няма наследствена предразположеност.

За тези хора /с наследствена предразположеност/ препоръката да се проследяват нивата на кръвната захар е още по-актуална. Веднъж годишно е необходим контрол на кръвната захар, за да установи моментът, когато заболяването вече съществува, а вие не знаете за него.

Въпреки това следва да се отбележи, че симптоми на това заболяване има. Това са умора, прекомерен прием на течности и често уриниране, тоест когато човек става често през нощта, за да ходи до тоалетна.

Също така и незарастващите рани и охлузвания и сърбеж по различните части на тялото могат да бъдат ранен признак на захарната болест. Това са всъщност симптомите на диабет и когато се появят първо трябва да бъде изключено наличието на това заболяване.

Какво може да се каже за детската заболеваемост от захарен диабет?

Детската заболеваемост също нарасна, не в такива мащаби както диабетът втори тип. При децата обикновено се открива диабет първи тип, когато още от самото начало на човек му е необходима заместваща терапия с инсулин.

При такива случаи симптомите се проявяват много остро. Всичко гореописано се развива в рамките на няколко дни. Ако при диабет тип 2 прогресията е с продължителност седмици, месеци, то при първи тип всичко се случва много бързо.

Обикновено, освен стандартните симптоми, се присъединява и състоянието кетоацидоза, когато при човек в резултат на инсулинова недостатъчност, се натрупват тъй наречените кетонни тела.

Това състояние вече представлява опасност, тъй като е възможно да прогресира в диабетна кома. Затова е важно, ако детето се оплаква от често уриниране, жажда, непрекъснато пие вода, телесното му тегло е понижено, е необходимо родителите му веднага да обърнат внимание на това.

Задължително е измерване на кръвната захар, да се направи и изследване на урина за наличие на глюкоза в нея и след това е необходимо родителите да се насочат към съответното лечебно заведение, за да бъде назначено необходимото лечение на детето. По този начин няма да бъде допуснато развитие на състояние на кетоацидоза.

„Нямото“ заболяване – как да разпознаете първите признаци на диабета
4.6 (91.67%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи