„Оазиси на дълголетието“ – как хората в различните краища на света са победили стареенето

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 16:21

„Оазиси на дълголетието“ – как хората в различните краища на света са победили стареенето

Акценти:

  • Дълголетие - оазиси по света
  • Финландски парадокс
  • Тайната на дълголетието

Свързани:

По света съществуват оазиси на дълголетието, в които хората живеят много по-дълго от техните съседи на планетата. Къде се намират те и с какво се обяснява високата продължителност на живота по тези места.

1. Град Бама, Китай, провинция Гуанси

Геронтолозите по цял свят наричат тази област „земя на дълголетието“ и активно изучават този феномен.

Средната продължителност на живота в тази провинция е 87 години. На всеки 100 хиляди души, живеещи в Бама, се падат 36 дълголетници на възраст от 100 и повече години, което надвишава средния световен показател с 5 пъти.

Каква е тайната – в Бама условията на живот са абсолютно уникални. Температурата на въздуха в тази местност е постоянна и не надвишава 26 градуса /физиолозите считат такава температура за оптимална за функционирането на всички органи и системи на организма/.

Още една особеност на региона е водата. Хората в региона пият абсолютно чиста вода, която преминава естествена филтрация през варовикови пещери.

Благодарение на това тя се обогатява с редки минерални вещества – със селен /основният минерал, обуславящ дълголетието/, мобилден, стронций и калий. Водата от тези пещери е призната за целебна – учените са установили, че обуславя нормализирането на обмяната на веществата и прочиства организма.

Ландшафтът на местността предразполага към разходки пеш – местните жители, преди да се приберат у дома, са принудени да преминават 3-4 километра през пещерите. Като се има предвид, че въздухът в тях съдържа голямо количество отрицателно заредени йони, благотворно, влияещи на човешкия организъм, такава разходка може смело да се счита за оздравителна.

2. Финландия

Забележителният финландски парадокс активно се изучава и се превръща в пример за много държави.

Въпреки че Финландия е една от най-екологично чистите страни в света – 70% от територията на страната е покрита с гори, а водопроводната вода на столицата Хелзинки е призната от експертите за най-чистата в света, още през 60-те години на миналия век е била с най-високия показател за смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европа и съответно населението на северната страна не живеело дълго.

За 30 и няколко години – от 1972 до 2005 г., заболеваемостта се понижила с 80%, а продължителността на живота се увеличила с 10 години. Днес финландците живеят средно по 81 години, според данните от СЗО за 2012 г. и са на 24-то място в света по този показател.

За сравнение България е на 94-то място по средната продължителност на живота и българинът живее средно по 74.5 години.

Финландия постига тези резултати чрез провеждането на мащабни профилактични мероприятия. На първо място финландците постепенно се научили да консумират здравословна храна с понижено съдържание на животински мазнини.

Именно в тази държава били създадени и функционалните хранителни продукти – обезмаслено масло, заместители на захарта, безлактозно мляко и пр.

Селскостопанските почви започнали да се обработват с препарати, съдържащи селен. И геронтолозите предполагат, че именно това е причината за удължаването на продължителността на живота.

3. Окинава – Япония

На този остров са регистрирани най-високите показатели по дълголетие в света. Средната продължителност на живота е по-висока с около 2 години, както за мъжете, така и за жените, от останалата част на страната на изгряващото слънце.

Смята се, че тайната на дълголетието се крие в хранителния режим, в който основно се състои от морски дарове, осигуряващи достатъчни количества омега-3 мастни киселини и от соя, ежедневната употреба на която повишава нивата на половите хормони, като по този начин се забавя процесът на стареене.

„Оазиси на дълголетието“ – как хората в различните краища на света са победили стареенето
4.5 (89.71%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи