Очевидно и невероятно – скорбяла за отслабване

Мария
Написана от Мария март 15, 2018 22:52

Очевидно и невероятно – скорбяла за отслабване

Акценти:

  • Храносмилане - скорбяла
  • Особеност - пшеница
  • Преобразуване - хранене

Свързани:

Макарони и грах – пазителите на вашата фигура.

В какво има скорбяла?

Скорбялата е най-разпространеният въглехидрат.

Съдържа се в картофите, хляба, бисквитите, макароните, ядките и плодовете.

Стотици диети целят максимално ограничаване на храните, източници на скорбяла, тъй като този полизахарид не носи нищо друго освен излишни килограми.

Но това не се отнася за всичката скорбяла.

Коварна е само тази, която се разгражда бързо, съвсем по друг начин стои въпросът с устойчивата или тази скорбяла, която не се смила.

Когато ядете рафинирани въглехидрати – бисквити и бял хляб, съдържащата се в тях скорбяла започва да се разпада на молекули захар, които бързо се превръщат в мазнини.

Устойчивият събрат на скорбялата обаче е способен да се съпротивлява на храносмилането

Този въглехидрат в почти непреработен вид преминава през тънкото черво, където се превръща в късоверижни мастни киселини, които се използват от организма като енергия.

Според австралийски учени устойчивата скорбяла, съдържаща се в картофите, бобовите и пълнозърнестите, може да компенсира ефекта от червеното месо и да намали риска от рак на дебелото черво.

Резистентната скорбяла активно се изследва като елемент на правилното хранене за хора с диабет тип 2.

Определени народности и дори цели нации дълго време са приемали с храната устойчива скорбяла.

И именно този начин на хранене ги е предпазвал от разрушителните последствия на съвременното въглехидратно хранене.

Истината е, че въпреки полезните кулинарни традиции заболеваемостта от диабет нараства бързо по цял свят.

Но виновник е друг елемент на съвременното хранене и това е захарта.

Бобови и царевица

Тези култури стотици години са били обичайното хранене за жителите на Латинска и Южна Америка.

Но с идването на въглехидратното хранене цялата полза от устойчивата скорбяла, съдържаща се в зеления грах, леща, фасул и царевица, се неутрализира от газираното и fast food-a.

Колкото по-малко бобовите се поддават на термична обработка, толкова по-устойчива е скорбялата в тях.

При печене количеството намалява, при варене и задушаване – става още по-малко. Затова е най-добре „al dente” да бъдат не само макарони, но и зърнени и бобови.

Студен ориз и варени картофи

Скорбялата има интересна особеност – може да променя свойствата си в зависимост от термичната обработка.

При нагряване нараства простата скорбяла, тоест протича клъстеризация, при охлаждане – на устойчивата.

Най-удивителното е, че можем да направим полезни, дори варените картофи или белият ориз.

За тази цел трябва само да си сложим в хладилника.

Начинът на приготвяне на въглехидратната скорбяла променя неговите химически връзки.

Последователната структура на тези връзки в процеса се променя, което ги прави устойчиви на храносмилане в тънкото черво.

На студено скорбялата преминава в стабилна форма, в резултат по-бързо се абсорбира в червата, а съответно, по-трудно се усвоява.

Зелени банани

В тях скорбялата също е много.

Но в процеса на съзряване устойчивата скорбяла бързо се преобразува в бързоразградима, и частта на полезната може да падне до няколко процента.

Познавайки тази особеност някои производители започнаха да предлагат брашно от зелени банани, анонсирайки, че 1 супена лъжица от продукта напълно компенсира ежедневната потребност от устойчива скорбяла.

Ръжен хляб и макарони от твърдите сортове пшеница

Във всички свои форми устойчивата скорбяла помага за контрол на теглото.

До този извод стига професор Пол Ареро заедно със своя екип.

Но е все още рано да се говори, че със скорбяла могат да се свалят килограми, по-скоро могат да се поддържат на стабилно ниво.

Очевидно и невероятно – скорбяла за отслабване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария март 15, 2018 22:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи