Одинофагия: болки в гърлото при гълтане – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 16:08

Одинофагия: болки в гърлото при гълтане – причини и симптоми

Акценти:

 • Патологии - одинофагия
 • Препарати - вредни навици
 • Въздействие - причини

Свързани:

Болка в гърлото при гълтане лекарите наричат одинофагия. Неприятни усещания могат да възникнат в самото гърло и в хранопровода. Обикновено това състояние има множество причини.

С времето болезненото преглъщане може да доведе до увреждане на гърлото, безпричинна загуба на килограми и многобройни усложнения.

Какви са основните причини за болки в гърлото при преглъщане. Каква е връзката с дисфагията? Какви симптоми могат да се смятат за тревожни, какво лечение предлагат лекарите?

Болка в гърлото – какво е важно да знаем?

Одинофагия – това разстройство се характеризира с болка в гърлото при преглъщане, като болезнените усещания могат да се разпространят и към хранопровода. Тези усещания могат да възникнат при преглъщане на слюнка, всяка течност или храна.

Болката при преглъщане може да бъде симптом на много заболявания и състояния. Интензивността и нейната локализация ще зависят от основната причина за нейното възникване.

Понякога одинофагията отшумява много бързо, но може също дълго време да съществува, което да е признак за доста сериозни патологии.

Одинофагия и дисфагия – какво е общото

Дисфагия – това е разстройство на акта на гълтане. Одинофагията е болка при преглъщане. Понякога тези състояния могат да се съчетават едно с друго, но най-често тези 2 процеса вървят разделно.

Дисфагия е по-сериозно състояние, тъй като може да стане причина за кашлица и дори проблеми с дишането, в по-тежки случаи се стига до задушаване.

В някои случаи източниците в литературата свързват това състояние с пневмония или го разглеждат като мощен предразполагащ фактор за нейното развитие.

Ако разглеждаме причините, то за дисфагия и одинофагия са характерни инфекции, възпалителни заболявания, някои патологии на вътрешните органи.

Характерни симптоми

Симптомите на одинофагия до голяма степен се определят от причините за нейното възникване.

Това могат да бъдат краткотрайни епизоди на болка при преглъщане, например, на суха храна, обикновена или дори на течности. Или пък могат да съществуват дълго време и да понижават качеството на живота на пациента.

Лекарите разграничават следните общи симптоми на одинофагия

 • Формиране тъпа, пареща или остра болка, която може да напомня на убождане с остри предмети при преглъщане на храна и дори на слюнка. Локализацията на болката може да бъде различна – гърло, хранопровод;
 • Обикновено болката се усилва при опит на преглъщане на суха храна, особено в условията на недостатъчно образуване на слюнка. Макар и в някои случаи толкова силна болка могат да предизвикат обикновени храни и дори течности;
 • Продължителното съществуване на одинофагия може да стане причина за сваляне на килограми, промяна на хранителното поведение, а също и на обезводняване;

Основни причини

Болката в гърлото може да се предизвика от множество причини, едни се срещат по-често, други по-рядко. Ако се анализират статистическите данни, то лекарят най-често определя следните причини за одинофагия:

 • Инфекции – болка при преглъщане може да стане причина за остри вирусни инфекции;
 • Бактериално възпаление – одинофагия е характерен симптом при ангини, а също и при фарингити, ларингити и езофагити;
 • При ГЕРБ киселини, киселини, гастрит с повишена киселинност характерен симптом може да бъде болка в гърлото;

Какво лечение предлагат лекарите?

Терапевтичната тактика определя причината за одинофагия и включва непосредствено въздействие върху нея, а също и отстраняване на неприятните симптоми:

 • След преглед, поставяне на диагнозата лекарят може да назначи редица лекарствени препарати;
 • Препоръки за справяне с вредните навици, а също и за активен начин на живот;
Одинофагия: болки в гърлото при гълтане – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 16:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи