Омега-3 моментално намаляват агресията при децата

Мария
Написана от Мария май 17, 2016 08:22

Омега-3 моментално намаляват агресията при децата

Акценти:

  • Агресия - антисоциално поведение
  • Омега-3 - положителни ефекти
  • Терапия - конгнитивно-поведенческа

Свързани:

Ако на изключително агресивни деца се дават омега-3, витамини и минерални добавки, може да се очаква справянето с този проблем в краткосрочен план, особено в неговото импулсивно и силно емоционално проявление, показва изследване на учени от Университета на Пенсилвания.

Адриан Рейн, професор по криминология, психология и психиатрия, прекарва голяма част от кариерата си в наблюдение как биологичното функциониране на мозъка въздействие или по-скоро обуславя антисоциално поведение.

Той се фокусира конкретно анализирането на тези действие, които се явяват проявление на такова поведение и се обучава как би могъл да ги променя, независимо дали му се налага да работи с деца, които действат извън рамките на установените норми за поведение или с изключително екстремни случаи като например убийци.

Как можем да променим мозъка, за да бъдат хората по-добри? – се запитал той. Как да подобрим функционалността на този орган, за да подобрим поведението?

Тези въпроси са в основата на научния труд на Рейн, за изготвянето на който той провежда проучване сред подрастващи от остров Мавриций.

В рамките на рандомизирания контрол една група тийнейджъри получава омега-3 хранителни добавки в продължение на 6 месеца, а другата не. При тези, които са на рибено масло, се наблюдава намаляване на агресивното и антисоциалното поведение.

Остров Мавриций обаче е с тропически климат и различна култура от Съединените щати, които са близки към европейската. От друга страна българите по-скоро попадаме, макар и отчасти, към южните народи с оглед на установените порядки и моделите за поведение, които се следват у нас.

И затова професорът провежда и проучвания сред тийнейджъри във Филаделфия в училище по изкуства и науки.
В рандомизираното контролирано проучване във Филаделфия участват 290 11 и 12-годишни деца, за които е било регистрирано, че са използвали насилие, и тези подрастващи били разделени на 4 групи.

Подрастващите получавали омега-3 под формата на сок, както и мултивитамини и калций в продължение на 3 месеца. За същия период участниците от втората група участвали в когнитивно-поведенческа терапия, която включвала един път седмично среща с психолог, само с детето, с родител и с двамата заедно.

Сеансите били фокусирани върху разясняване на връзките между мисли, чувства и поведенчески прояви и също практикуването на алтернативен подход, който подрастващите биха могли да използват, за да се справят с трудните ситуации, и да не реагират прекалено емоционално на случващото се.

Участниците от третата група приемали хранителни добавки и участвали в когнитивно-поведенческа терапия, а от четвъртата получили ресурси и информация как да намалят агресивното си поведение.

Взети били кръвни проби от участниците, за да се установи нивото на омега-3 мастните киселини в началото и в края на експеримента.

Веднага след изтичането на 3-те месеца на прием на омега-3, учените наблюдават намаляване на агресията сред децата, които участвали в проучването и в миналото проявявали агресия към околните. Проследяване било направо на 3-тия и на 6-тия месец.

При първата проверка, участниците, които приемали омега-3 и едновременно с това се подложили на когнитивно-поведенческа терапия, вече не били толкова агресивни, отколкото тези в контролната група и тези, които били само на терапия. До приключване на наблюденията положителните ефекти останали.

Но остава неизвестно дали продължителната употреба на омега-3 мастни киселини ще доведе до дългосрочно намаляване на антисоциалното поведение.

Омега-3 моментално намаляват агресията при децата
4.5 (90.57%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 17, 2016 08:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи