Омлет срещу каша – какво е по-добре да ядем за закуска

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2018 20:21

Омлет срещу каша – какво е по-добре да ядем за закуска

Акценти:

  • Киселинност - действие
  • Омекотяване - стомах
  • Кофеин - мляко

Свързани:

Какво да ядем на закуска – каша, омлет или палачинки? Можем ли да пием чай и кафе на гладно? Какви са най-разнообразните видове сутрешно меню?

Омлет

С сравнение с обикновеното яйце, химическият състав на омлета е малко по различен, тъй като се пържи в мазнина. Изследванията показват, че холестеролът, постъпващ с допълнителните мазнини, особено наситените, не е особено полезен.

Не всички приготвят омлет с растително масло, някои предпочитат краве масло, бекон, оказва неблагоприятно действие. Такъв омлет не трябва да се яде по-често от веднъж 2 пъти седмично. В противен случай рискът от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Най-полезният омлет е с запечени домати и зеленолистни зеленчуци. В доматите има каротиноиди, които са с антиоксидантно действие, а зеленолистните зеленчуци – това са микроелементи и фибри.

Това съчетание не позволява на холестерола повече да се окислява и намалява неговото вредно въздействие.

Каша

За най-полезни се смятат кашата от елда и овесената. В тях се съдържат голямо количество белтъчини.

Елдата по аминокиселинен състав превъзхожда почти всички други растителни продукти и се доближава до животинските източници, сред които месо, извара и други, които се смятат за най-балансирани за човека.

Освен това в елдата и овесените ядки има голямо количество растителни влакна, които помагат на стомашно-чревния тракт да функционира пълноценно.

Полезни са и за жлъчката – предотвратяват развитието на камъни в бъбреците, запек.

Освен това, тези каши имат и богат минерален състав. Например, в елдата има повече желязо в сравнение с другите зърнени.

Овесената каша притежава защитно действие. Овесът, както и оризът стимулират образуването на слуз. Затова са показни за хора с нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

Овесените ядки, които се приготвят на бързо по нищо не отстъпват на белтъчините и растителните влакна в обикновения овес.

Не толкова полезни са пшеничните каши – в тях има по-малко полезни вещества и растителни влакна. Кашата от просо е полезна в случаите на заболявания на стомашно-чревния тракт, когато е противопоказно яденето на много фибри, много лесно се усвоява.

За здрав човек кашата от просо не е препоръчителна, защото това са излишни калории и минимум полезни вещества, в сравнение с кашата от елда и овес.

Палачинки

Всяко тесто е продукт от пшенично брашно, обикновено от висок клас, което съдържа много калории и в което почти няма полезни вещества.

Освен това изпечените горещи палачинки влияят неблагоприятно на лигавицата на стомашно-чревния тракт, повишават стомашната секреция. Затова за хората с повишена стомашна киселинност не са препоръчителни пресни бисквити, а хлябът най-добре да е вчерашен.

За тези, които искат да са във форма, е добре да добавят към тестото за палачинки настъргана ябълка, моркови или тиквички, и то ще стане по-полезно.

Чай и кафе

В чай, както и в кафето, също има кофеин. Вярно, в съединение с други вещества в напитката – танини, кофеинът образува таин, който оказва не толкова силно възбуждащо действие и не е толкова опасен за болните с повишена киселинност на стомаха.

Именно таина в силния чай дава горчив вкус в устата. Във всеки случай количеството таин в чая е безопасно и може да се пие, дори на гладно.

Същото не може да се каже за силното кафе. За омекотяване действието на кофеина, е по-добре да се добави мляко, и най-добре както в чая, така и в кафето.

Омлет срещу каша – какво е по-добре да ядем за закуска
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2018 20:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи