Опасен комфорт или с какво плащаме за заседналия начин на живот

Мария
Написана от Мария ноември 2, 2015 21:29

Опасен комфорт или с какво плащаме за заседналия начин на живот

Акценти:

  • Заседнал начин на живот
  • Серотонин - депресии
  • Психическо здраве - физическа активност

Свързани:

Причините за заседналия начин на живот като цяло са очевидни. Желанието на човек да направи своя живот по-лесен безспирно го е тласкало към развитието на техниката.

И ето резултатът – можем да удовлетворим всички свои потребности буквално, без да ставаме от фотьойла. Но с какво плащаме за така желания комфорт?

За затлъстяването, проблемите със сърдечно-съдовата система, опорно-двигателната и кръвоносната система вече сме писали в много наши предишни статии. Сега ще ви разкажем до какво още води заседналият начин на живот.

1. Възпаление на простатната жлеза, импотентност и безплодие

В седнало положение кръвообращението се нарушава, което може да предизвика застойни процеси, а при постоянен заседнал начин на живот и до възпалителни такива.

Оттам и простатити, понижаване на импотентността и други проблеми с пикочно-половата система на мъжете.

Най-неприятният факт се състои в това, че ниската физическа активност често се отразява неблагоприятно и на репродуктивната функция на мъжете.

Казано по-просто мъжете, които прекарват на офисния стол по-голямата част от работното време – с най-голяма степен на вероятност ги грози безплодие.

2. Развитие на разширени вени

Хората, които прекарват по цял ден на работното си място, страдат от лоша циркулация на кръвта в долните крайници, което с течение на времето води до развитие на варикозно заболяване на вените.

Рискът от разширени вени при жените се увеличава още и поради факта, че обичат да стоят с кръстосани крака, а в такова положение кръвоносните съдове се притискат и кръвта застоява на определени места.

3. Запек и хемороиди

Този проблем е характерен както за мъжете, така и за жените, водещи заседнал начин на живот. Основната причина е механичното затруднение на оттичането на кръвта.

Ако всеки ден по няколко часа непрекъснато стоите седнали, то кръвта, постъпваща от артериите към правото черво, не е възможно пълноценно да се оттича към вените.

В резултат кръвта застоява, а стените на съдовете се разширяват и деформират. Образуват се хемороидални възли – торбички, пълни с кръв.

А това вече е втори стадий на заболяването. Освен това при заседнал начин на живот, се нарушава моторната функция на стомаха. Затруднява се преработването на храната и поради тази причина човек често може да страда от запек.

4. Остеохондроза

Болките в шията, раменете и гръбнака, междуребрената невралгия, честото главоболие, мускулната слабост – това са малка част от проявленията на остехондрозата.

И една от основните причини за заболяването е заседналият начин на живот.

Продължителното напрежение на дълбоките мускули на гръбнака при стоенето в една поза води до притискането на междупрешленните дискове и нарушаване на венозния оттичане на кръвта.

Това води до цялостно отслабване на мускулния пояс, поддържащ гръбнака, и едновременно предизвиква застойни явления в областта на гръбнака.

5. Психични разстройства

Заседналият начин на живот негативно се отразява и на психическото здраве. Хората, които изобщо не се натоварват, са по-предразположени към развитие на депресии и тревожни състояния.

Според изследванията редовната мускулна активност е способна да намали стреса и да намали заболеваемостта от много психични разстройства.

Ендорфините, освобождавани при изпълнение на упражненията, по естествен начин подобряват настроението и ни помагат да се чувстваме по-щастливи и отпуснати.

Освен това спортът оказва влияние върху производството на серотонин, небалансираните нива на който могат да доведат до депресия, да повлияят на паметта и на апетита.

Опасен комфорт или с какво плащаме за заседналия начин на живот
4.4 (88.75%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 2, 2015 21:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи