Опасни ли са горчивите краставици за здравето

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 11:18

Опасни ли са горчивите краставици за здравето

Акценти:

  • Горчиви краставици - полезни
  • Горчиви храни - противовъзпалителни свойства
  • Противоракови агенти

Свързани:

Навярно вие нееднократно сте се замисляли защо някои краставици са горчиви?

Много хора погрешно предполагат, че горчивите краставици са вредни за здравето, но това не е така. Освен това горчивината в тези зеленчуци е целебна, тя притежава жлъчегонни, противовъзпалителни, обезболяващи и противоракови свойства.

Защо краставиците са горчиви?

Вероятно повечето от нас са попадали на горчиви краставици.

Доста неприятна изненада е когато тези полезни зеленчуци започват изведнъж да нагарчат.

Наличието на горчивина в краставиците се обуславя от наличието на специфични вещества – кукурбитацини, които се образуват в резултат на неблагоприятни условия – прекалено горещо или студено време, а също така и степента на осветеността и от влажността.

Краставиците „не обичат“ много резките промени на температурите, недостигът на вода и продължителното въздействие на преките слънчеви лъчи. За тях такива условия са стресови и те започват да образуват кукурбитацин като своеобразна защита.

Горчивото вещество се натрупва основно в кората на краставицата, най-много в близост до стъблото. Затова при приготвяне на салата от краставици е необходимо да се отреже нейната основа, а също така и да се обели кората.

Към настоящия момент е известно, че горчивината на краставиците е наследствено явление.Съществуват група гени, отговорни за образуването на кукурбитацини. В някои европейски държави вече са създадени специфични сортове краставици, в които не присъстват тези гени и следователно никога няма да горчат.

Важно!

Принципно важи правилото, че е необходимо човек да се храни често, като консумира различни храни. Тяхното количество на един хранителен прием е препоръчително да не надвишава 250 грама.

За доброто храносмилане и перисталтика е наложително пиенето на до 2 литра вода, препоръчително 30 минути преди хранене. Но това правило не важи за краставиците – те могат да могат да бъдат консумирани постоянно, когато на човек му се иска.

Опасно ли е яденето на горчиви краставици?

Много хора погрешно предполагат, че горчивите краставици са отровни.

Но съдържащите в този зеленчуци вещества, придаващи им горчив вкус по никакъв начин не вредят на здравето. Те спокойно могат да се употребяват за храна. Съвсем друг е въпросът, че горчивите краставици не са вкусни и за изяждането им необходимо търпение.

Ако те бъдат накиснати в солен разтвор за известно време, то горчивината напълно ще изчезне и вие няма да я усетите.

Защо горчивите краставици са полезни?

Вероятно ще се учудите, но този вид зеленчуци са полезни за здравето. Както е известно, горчивината действа стимулиращо на жлъчния мехур, способствайки за оттичането на жлъчката. В ежедневието си ние рядко употребяваме горчиви храни, а те са изключително полезни.

Неотдавна проведени изследвания в Германия показаха, че горчивите на вкус краставици спомагат за отслабване. Според учените този ефект най-вероятно се постига, поради съдържащите се в тях сапонини и специфични липиди, понижаващи нивата на кръвната захар.

Съдържащият се в горчивите краставици гликозид кукурбитацин се смята за едно от най-горчивите вещества. Вече е доказано, че кукурбитацините способстват за потискането на растежа на патологичните клетки и тъкани.

Затова тези вещества се разглеждат като противоракови агенти. Освен това е установено, че кукурбитацините притежават аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Има сведения, че този вид краставици са полезни за сърцето, панкреаса, тънкото черво и за черния дроб.

В Китай горчивите краставици се отглеждат специално, тъй като от тях се произвеждат лекарствени препарати.

Опасни ли са горчивите краставици за здравето
4.5 (90%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 8, 2015 11:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи