Опасни ли са клечките за уши?

Диана
Написана от Диана декември 31, 2015 00:05

Опасни ли са клечките за уши?

Акценти:

  • Лична хигиена - опасности
  • Ушна кал - почистване
  • Правила - клечки за уши

Свързани:

Почистването на ушите с клечки за уши е част от нашето ежедневие, но според изследвания, проведени в последно време, то може да бъде много по-опасно, отколкото сме склонни дори да подозираме най-вероятно.

Всъщност се оказва, че голяма част от хората използват клечките за уши по абсолютно неправилен начин, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори до увреждания, твърдят специалисти от американската болница „Хенри Форд“, който са се заели с провеждането на проучването.

Какво показва изследването?

Според него, клечките за уши са много често срещана и доста широко разпространена причина за така нареченото спукано тъпанче. С други думи, след натиск и оказано механично въздействие върху тъпанчевата мембрана, която представлява една страшно тънка ципа в ухото ни, тя се пробива и хората изпитват различни затруднения при чуване.

Често срещани оплаквания при спукано тъпанче са така нареченото „пищене“ или „свистене“ в ухото, всякакви видове шум в ушите и минаването на известно количество въздух през ухото.

Това дали дупката ще зарасне сама зависи от големината й и от начина й на възникване, но е силно препоръчително, и дори в някои случаи абсолютно задължително, да бъде прегледана от специалист.

Според д-р Даррат, УНГ специалист, повечето пъти не е нужна намесата на лекар, поради малките размери на перфорацията, но е важно да знаем, че не винаги случаят е такъв.

Ако използваме клечките за уши прекалено агресивно или ги напъхваме повече, отколкото ни е комфортно, дотолкова, че да изпитваме физическа болка при почистването на ушите си в повечето случаи, е силно възможно да увредим тъпанчето си, затова лекарите препоръчват да внимаваме много.

Перфорацията на тъпанчевата мембрана се свързва също така и с виене на свят, дезориентация, всякакви видове течности, изтичащи от ухото ви и др. При подобни случаи, задължително посетете специалист, за да провери той колко голяма е вредата, какво може да се направи и как да избегнете евентуална инфекция.

Как да почистваме правилно ушите си?

За да избегнем не само потенциалното продупчване на тъпанчето, но и всякакви други ушни наранявания е добре да прибягваме към клечките за уши само след като сме сигурни, че ушите ни са достатъчно добре овлажнени. Според лекарите, най-подходящият момент за почистване на ушите е веднага след всяко къпане, защото ушите ни тогава са попивали водата дълго време и са достатъчно омекотени.

Топлата вода е за предпочитане пред студената, тъй като оказва по-добър ефект върху ушите ни. Важно е ушната кал да се размекне колкото се може повече, за да се улесни възможно най-много събирането й.

Ако имате обаче ушна кал в повече, която пречи на слуха ви и не можете да я почистите правилно е добре да посетите специалист, като преди това 3 дена подред, всяка сутрин и вечер намазвате ушите с олио, за да накарате ушната кал да се разтече.

Според изследването най-често засегнати са децата, макар че и често се случва възрастните да наранят тъпанчевата си мембрана, и то понякога дори и да не разберат, че са го направили.

Затова е важно винаги много да внимаваме как употребяваме клечките за уши, защото неправилната грижа за тялото ни може да доведе до резултати, които да ни навредят повече, отколкото предполагаме.

Опасни ли са клечките за уши?
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Диана
Написана от Диана декември 31, 2015 00:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи