Kръвоизливи в очите – опасни ли са за здравето

Калина
Написана от Калина март 17, 2015 11:14

Kръвоизливи в очите – опасни ли са за здравето

Акценти:

  • Опасни ли са кръвоизливите в очите?
  • Какво да правим, за да се предпазим от спукани капиляри в очите?
  • Кои храни помагат против кръвоизливи в окото?
  • Kръвоизлив в окото при дете - лечение.

Свързани:

С очите често може да се случат неприятности – те се зачервяват, сърбят, подпухват, сълзят, но понякога проблемът е много неприятен – в бялото на окото се появява ярко кърваво петно. Най-често състоянието е масово наричано кръвоизлив в окото.

Научно, това се нарича субконюнктивален кръвоизлив, или кръвоизлив под конюнктивата на окото.

Хората го наричат спукан кръвоносен съд. И това наистина е така – конюнктивата съдържа множество фини кръвоносни съдове. Ако някой от тях се скъса, кръвта изпълва пространството между конюнктивата и склерата. На пръв поглед картината е зловеща – окото е пълно с кръв, но толкова ли е сериозен проблемът всъщност?

Лекарите смятат, че в повечето случаи това състояние е съвсем безобидно. То не предизвиква нито болка, нито нарушение на зрението. Най-често човек открива кръвоизлива в окото си съвсем случайно, когато се гледа в огледалото, а често пъти за това му казват и околните.

Какво провокира появата на кръвоизлив в окото?

Това може да е вдигане на тежести, повръщане, кашлица, кихане, смях и дори напъни при запек. Не са изключени и други причини, например травма на окото, офталмологична операция, физическо пренапрежение, което често се случва при спортистите и градинарите.

Първите въртят до припадък педалите във фитнес залата, другите до изнемога се трудят в градината. При по-възрастните хора субконюнктивалните кръвоизливи могат да се появят спонтанно, без видима причина. Това е свързано с общата износеност на съдовете и повишената им чупливост.

Особено на фона на хипертония, атеросклероза и диабет. В същото време, ако субконюнктивалният кръвоизлив „украсява“ окото ви твърде често, това може да е симптом на редица заболявания – хипертония, атеро­склероза, диабет, нарушена способност за съсирване на кръвта.

В този случай се отнесете внимателно към здравето си и потърсете помощ от терапевт и офталмолог, въпреки че кръвоизливът в окото е следствие на други заболявания, които най-напред трябва да бъдат лекувани. Тогава и кръвоносните съдове ще станат по-силни.

Що се отнася до самото петно, то не изисква лечение и се разсейва само в рамките на една седмица. Затова се въоръжете с търпение и се старайте да не пипате с ръце очите си, за да не ги раздразните повече.

Не използвайте и съдосвиващи капки за очи и не си правете компреси – спуканите капиляри няма да се възстановят от това. Единственото, което може да ускори процеса на оздравяване, са капките с калиев йодид, но те трябва да ви бъдат препоръчани от лекар. Тези капки имат добър разсейващ кръвоизлива ефект.

Ако кървавото петно в очите ви се появява често, опитайте се да се предпазите от подобни неприятности за в бъдеще. За да укрепите крехките кръвоносни съдове (склонността към кръвоизливи означава, че разкъсване на съд може да се случи по всяко време, а това може да доведе до инсулт), а респективно и да ограничите възникването на кръвоизлив в окото, приемайте витамини C и P.

Дълго време се смяташе, че пропускливостта на капилярите се нарушава при дефицит на витамин С, след което учените откриха, че витамин Р има не по-лоши способности да укрепва кръвоносните съдове. Ще намерите двата витамина в червено-оранжевите плодове и зеленчуци – чушки, цитрусови плодове (лимони, грейпфрути и портокали), които повишават еластичността на кръвоносните съдове, домати, ягоди, шипки, касис.

През зимата и пролетта използвайте готови витаминни комплекси. Не злоупотребявайте с парната баня, сауната и алкохола, особено при хипертонична болест. Това може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане и кръвоизливът в окото е най-малкото зло от всички възможни.

Обработвайки градината, не вдигайте тежко и се старайте да не работите наведени. В противен случай отново не е изключен рискът от повишение на кръвното налягане и последващ очен кръвоизлив. Когато плевите, сядайте на малка пейка или се отпуснете на колене върху възглавничка на земята.

Ако имате диабет, спазвайте всички лекарски препоръки и следете нивата на кръвната захар – при пациенти с диабет са увредени кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и очите.
Kръвоизливи в очите – опасни ли са за здравето
4.5 (89.81%) 53 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 17, 2015 11:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи