Опасни връзки – как диабетът и разширените вени предизвикват артроза

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 10:26

Опасни връзки – как диабетът и разширените вени предизвикват артроза

Акценти:

  • Обмяна на веществата - нарушаване
  • Защита - кръвоносни съдове
  • Плоскостъпие - болки в гърба

Свързани:

Нашият организъм е единно цяло, поради тази причина нарушаването на функцията на един орган повлича след себе си и другите. Например, проблемите със сърдечно-съдовата система често предизвиква ранно износване на ставите.

До вторична артроза могат да доведат и други заболявания. Но за всичко подред…

1. Плоскостъпие

Стъпалото има 2 свода – надлъжен и напречен, които поемат ударът на крака в земята при ходене, като амортисьори. При плоскостъпие височината на сводовете намалява, и последните не са в състояние пълноценно да изпълняват своята ресорна функция.

Впоследствие разклащането, което възниква в резултат на всяка крачка, се предава на коленните и тазобедрените стави, а също и на ставите и дисковете на гръбнака. Природата не е предвидила подлагането на последните на такова огромно натоварване, поради тази причина в тяхната хрущялна тъкан възникват миниатюрни травми.

Ако това се случва редовно, нараства риска от преждевременно износване на хрущялите вътре в ставите, тоест развива се артроза.

Как да се защитите?

Дори и лекото плоскостъпие не трябва да се подценява и задължително трябва да се коригира. За тази цел са необходими ортопедични стелки, като се произвеждат за всеки индивидуално.

За укрепването на свода на стъпалата помага и специална гимнастика. По преценка на ортопед може да се назначи масаж, електро- или ултразвукова стимулация на мускулите на стъпалата и някои други процедури.

Не всички хора знаят, че имат плоскостъпие. Обикновено за това състояние сигнализират болки в краката след ходене, бързото им уморяване, изкривяване на обувките от вътрешния им край, увеличаване на размера на краката.

2. Проблеми с кръвоносните съдове

Артрозата често се развива на фона на разширени вени или атеросклероза на кръвоносните съдове. Причината е недостиг на хранителни вещества за хрущяла вътре в ставата.

При нормални условия в организма тази тъкан постоянно се обновява – част от клетките се разрушават, а друга част се образуват. Но без формирането на нови клетки е невъзможно.

Необходимите за изграждането на хрущяла вещества се получават от кръвта, но в самите кръвоносни съдове такава няма, поради тази причина много зависи от как се снабдяват с кръв околните тъкани.

Проблемите с вените и нарушенията в работата на артериите и капилярите значително затрудняват кръвообращението, поради тази причина ставите започват да „гладуват“.

Как да се защитите?

Всички хора на възраст над 40 години е необходимо поне веднъж годишно да проверяват нивото на холестерола в кръвта, за да е възможно при евентуален проблем, да се открие навреме и да вземат съответно мерки за борба с него – от диети до прием на препарати-статини.

Ако краката ви болят, отичат, по тях се появят звездички, то е необходимо да потърсите флеболог. А при поставена диагноза разширени вени средства за тонизиране на тези кръвоносни съдове или носете компресиращи чорапи.

3. Нарушаване на обмяната на веществата

Разрушаването и образуването на клетките на ставния хрущял зависи от това как в него протичат обменните процеси. А тяхната скорост, на свой ред е свързана с функцията на щитовидната жлеза. Ако синтезира малко количество хормони, обновяването на клетките на хрущяла се забавя, и рискът от артроза значително нараства.

Увеличава се вероятността от проблеми със ставите и при захарен диабет, който също се дължи на обменни нарушения и често на фона на това заболяване се засягат малките кръвоносни съдове, а това означава, че се влошава храненето на хрущяла вътре в ставата.

Опасни връзки – как диабетът и разширените вени предизвикват артроза
4.5 (90.49%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 10:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи