Опасни заблуждения – какво не трябва да се консумира при диабет тип 2

Мария
Написана от Мария април 19, 2015 16:32

Опасни заблуждения – какво не трябва да се консумира при диабет тип 2

Акценти:

  • Употреба на сол при диабет
  • Фруктоза - захарен диабет
  • Елда - понижаване на кръвната захар

Свързани:

За съжаление не всички лекари следят за новостите в областта на медицинската наука. През последните години се случиха множество промени в разбирането за диабет тип 2, въпреки това лекарите продължават да лекуват по остарелите методи. За новите препоръки четете в този материал.

Фруктоза, наричана още и плодова захар

Когато учените установили, че за усвояването на фруктозата на практика не се изисква инсулин и се наблюдава незначително покачване на нивата на кръвната захар.

На това обстоятелство се зарадваха много хора и на всички диабетици се препоръчваше да използват фруктоза вместо захар.

Но резултатите от най-новите изследвания показват, че плодовата захар неблагоприятно влияе на метаболизма на мазнините, способства за повишаване нивата на триглециридите и на липопротеидите с много ниска плътност, тоест на „лошия“ холестерол.

Освен това фруктозата е много калорична – в нея има толкова калории, колкото и в захарта. Поради това при диабет тип 2 със склонност към затлъстяване постоянният прием на плодова захар не е препоръчителен.

За съжаление, много лекари досега продължават да назначават фруктоза за ежедневна употреба като заместител на обикновената трапезна захар.

Ако вашият лекар категорично не желае да усвоява новите знания и да промени своите препоръки, то следва да знаете какво количество плодова захар може да нанесе вреда на вашето здраве – 60-80 грама плодова захар дневно нарушава липидния обмен, предизвиква чревно разстройство и метеоризъм.

И затова е желателно да свикнете да пиете чай и кафе, без да добавяте подсладител. А за стимулиране на функцията на мозъка по-добре използвайте естествената фруктоза, като консумирате плодове.

Елда

Днес е трудно да се установи кой първи е казал, че елдата способства за понижаване на кръвните нива на глюкозата.

Тази заблуда най-вероятно се е появила във времената на социализма, когато за диабетиците се произвеждаха специални продуктови набори, в които попадали не само диабетични храни, а просто дефицитните тогава.

Така в набора попадала и дефицитната елда и майонеза, между впрочем, също. Очевидно, поради това всички решиха, че елдата при диабет е полезна ѝ и приписваха чудодейни свойства.

Всъщност тя съдържа същото количество въглехидрати, както и в другите зърнени култури. При това количеството на въглехидрати не е съвсем за предпочитане.

Например, в овесените ядки има по-малко въглехидрати – 50 грама на 100 грама продукт, в сравнение с 62 грама в елдата. Поради това, ако не ви харесва елдата не се насилвайте и преминете на овесена каша, тя е по-полезна.

Соя

Почти навсякъде може да се срещне информация за това колко е полезен соевият белтък при диабет. На него се гледа като на чудо.

Но това съвсем не е така. В доклада на СЗО от 2003 г. соята и нейният белтък не присъстват като продукти, понижаващи риска от развитие на диабет. Не са били доказани неговите лечебни свойства и за това не е бил включен.

Сол

Рязкото ограничаване на солта, а от скоро и пълната забрана за нейния прием – също е много честа препоръка на лекарите. Но е установено, че солта няма отношение към диабета.

Поради това да ви забраняват да добавяте сол към супата си или да ядете осолени краставици е абсолютно безполезно. Съвсем различно е, ако едновременно с диабета, имате и заболяване на бъбреците. Тогава в действителност е необходимо да ограничите приема на сол.

Опасни заблуждения – какво не трябва да се консумира при диабет тип 2
4.5 (89.71%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 19, 2015 16:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи