Опасно ли е лечението по Интернет

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 09:02

Опасно ли е лечението по Интернет

Акценти:

  • Лечение по Интернет
  • Рискове
  • Безплатни онлайн медицински консултации
  • Синдром на студента от втори курс

Свързани:

По данни от проучвания на няколко пациентски организации, всеки трети българин практикува самолечение. И ако по-рано за тази цел хората използвали препоръките на роднини и познати, то сега в основен съветник се е превърнал Интернет.

Да се определи къде минава границата между Интернет и реалността, с всеки изминал ден става все по-трудно. Това се дължи на факта, че в глобалната мрежа има всичко, което и в реалния живот.

В частност, без да излиза от дома си всеки от вас има възможност дори да „отиде“ на прием при лекар.
Добро ли е това или лошо? Няма ли да се окаже ползата от онлайн лечение също виртуална.

Синдром на студента от втори курс

Нещо ни заболи, зачервят ни се ръцете, почувстваме някакво неразположение и веднага сядаме на компютъра, за да си изясним на какво може да се дължи това. Лекарите предупреждават – това е напълно безсмислена и дори опасна идея.

Достатъчно е да си спомним героят на Джеръми К. Джеръми, който четейки медицински справочник, открил у себе си симптомите на всички описани заболявания, освен на родилна треска.

Сред лекарите този феномен, между впрочем, си има свое название – „синдром на студента от втори курс “. Особено вредно е човек да се опитва да си постави диагноза въз основа на прочетеното в Интернет, написано от хора, които няма как да докажат медицинската си квалификация.

Такава практика може да доведе човек само до склонност към хипохондрия и затова е по-добре изобщо да не използва Интернет за тази цел. Освен това самолечението, както е известно, не води до благоприятно стечение на обстоятелствата.

Също така самолечението по Интернет е не само неефективно и преди всичко създава риск човек да започне да лекува не това, от което наистина е болен и по този начин да загуби скъпоценно време.

А при някои заболявания това е изключително опасно. Не много отдавна в Русия стана известен случай за смъртта на дете в кърмаческа възраст от пневмония, поради факта, че неговата майка не потърсила лекарска помощ, а лекувала детето си, основавайки се на съветите на други майки по форумите.

В България също имаше случай на смърт на дете от апандисит, тъй като консултацията между личния лекар и майката бил провеждан по Скайп. Но в този случай вина е имал и лекарят, който е съветвал майката на детето, че няма основания за притеснение и не се налага преглед.

Скъперниците и мързеливите плащат 2 пъти

Вече посочихме какви са рисковете от самолечението. Но в глобалната мрежа има множество сайтове /включително и уеб страници на различни клиники/, в които консултации се провеждат от лекари.

Защо трябва да губим време и пари за посещение при лекар специалист, след като можем да получим консултация онлайн и безплатно?

Мързелът разбира се е двигател на прогреса. Но не и в случая със здравето. Поставянето на диагноза без преглед и специфични изследвания, а само въз основа на оплакванията на пациента, не е по силите дори и на най-гениалния лекар.

Тъй като много често съвсем различни заболявания се проявяват с еднаква симптоматика.

Поради това, ако лекар от другата страна на монитора се опитва да ни поставя диагноза, трябва да бъдем особено внимателни. И да си зададем въпроса добър специалист ли ни консултира?

Опасно ли е лечението по Интернет
4.5 (90.46%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 8, 2015 09:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи