Опасно ли е за здравето четенето на SMS-и по време на ходене?

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 22:53

Опасно ли е за здравето четенето на SMS-и по време на ходене?

Акценти:

  • Защо група американски учени препоръчват да се откажем от мобилните телефони?
  • Изкривява ли се гръбначния ни стълб, когато пишем или четем SMS-и по време на ходене?
  • Какво решение предлагат на този проблем учените?
  • Променя ли се траекторията на движение, когато пишем SMS-и по време на ходене?

Свързани:

Днес ролята на мобилния телефон в живота на човека е трудно да бъде надценявана.

С това устройство във всеки момент и изключително бързо можем да се свържем със своите роднини или приятели, с колеги по работа или познати, за да узнаем от тях интересуващата ни информация.

И затова всеки потребител на мобилни услуги с пълна увереност може да потвърди, че мобилният телефон е незаменим помощник в съществуването на човека, той е полезен за всеки, който цени своето време и не е склонен да го разходва напразно.

Но освен безбройните ползи от мобилните устройства, те могат и да ни навредят. Например, група американски учени настоятелно препоръчва да се откажем от мобилните устройства. Защо това е така – защото тяхното използване може да навреди на здравето.

Въпреки факта, че за вредите от мобилните телефони е написано много, група от експерти от Националния институт на САЩ за пореден път установи, че използването на мобилни телефони продължава да бъде все така вредно за здравето и то по време на ходене.

И не толкова мобилното устройство, колкото четенето и писането на SMS-съобщения по време на движение – именно извършването на тази дейност нарушава нормалната позиция на тялото и може да промени неговата траекторията по време на придвижването.

До тези заключения учените достигнали след проведен експеримент, в който участниците били 20 доброволци на различна възраст. Тяхната задача се състояла в това да изпълняват не по-малко от 3 дейности.

А именно – участниците в експеримента трябвало, докато ходели да четат съобщенията на телефоните си и незабавно да им пишат отговори. А когато те правили това, учените наблюдавали техните движения.

И резултатът се оказал не много успокоителен – при всички доброволци се наблюдавало изменение на траекторията на движение, забавено ходене и най-страшното е, че участниците изкривявали гръбначния си стълб.

Поради това най-много се засяга опорно-двигателната система и се променя нормалната изправена позиция на тялото.

Но това не е всичко! Оказва се, че от движенията на главата при четенето на електронни съобщения негативно се повлиява още и на вестибуларния апарат.

Експертите твърдят, че в процеса на използване на мобилния телефон човек не гледа пътя, по който се движи, а това е особено опасно най-вече за децата и юношите. И именно тази разсеяност е причина за множество катастрофи по пътищата.

За да се избегнат многобройните, изброени по-горе, проблеми ще спомогне специалното приложение за смартфони, разработено от японския мобилен оператор Docomo.

Според твърденията на разработчиците на приложението при неговата активация четенето на SMS-съобщения по време на ходене и шофиране ще стане невъзможно.

Приложението приема GPS-сигнал и по този фиксира движение. Ако човек поиска да използва своя смартфон по време на ходене, той ще бъде предупреден, че е опасно.

Опасно ли е за здравето четенето на SMS-и по време на ходене?
4.4 (88.85%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 22:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи