Операция при хроничен синузит – ето кога е неизбежна

Мария
Написана от Мария юни 18, 2016 10:47

Операция при хроничен синузит – ето кога е неизбежна

Акценти:

  • Лечение - хроничен синузит
  • Хранене - прием на напитки
  • Артериално налягане - хипертензивен синдром

Свързани:

Неоперативното лечение невинаги дава радикален ефект, и тогава възниква въпросът за прилагане на хирургично лечение по следните показания:

• Отсъствие на ефект от неоперативното лечение, при което са се използвали антибиотици, протеолитични ензими, ваксинотерапия, освобождаване на остиума, пункции и дренажи;
• Наличие на пролиферативни процеси в синусната кухина, установени с методите пункция и лъчева диагностика;
• Затворени форми на хроничен синузит, обусловени от естествена анастомоза и невъзможност за провеждане на неоперативно и пункционно лечение;
• Наличие на гнойни фистули, остеомиолитни секвестори, огнестрелни чужди тела, попаднали в синусните кухини зъби след тяхната екстракция;
• Инфектирани кисти и различни парасинусни, интраорбитални и вътречерепни усложнения;
• Наличие на вторични усложнения от страна на вътрешните органи, обусловени от хроничен гноен процес в околоносните кухини.

Указаните показания за оперативна намеса на горночелюстните кухини са действителни и по отношение на другите околосинусни кухини с отчитане на особеностите на клиничното протичане при тези заболявания и топографоанатомичното им положение.

Противопоказания се определят въз основа на общото състояние на организма, неговата способност да понесе оперативна интервенция, наличие на системни заболявания на кръвта, ендокринната система, системи възпалителни и инфекциозни заболявания и т.н.

Тези противопоказания могат да бъдат временни или постоянни.

В някои случаи редица противопоказания могат да бъдат игнорирани – при съответно защитно обезпечение, ако хирургичната интервенция на една или друга синусна кухина трябва да бъде проведена, но по жизнени показатели.

Оперативната интервенция на горночелюстната кухина, както и при всяка друга операция на горните дихателни пътища, богати на рефлексогенни зони, се предшества от предоперативна подготовка на болния, която в зависимост от здравословното му състояние, избраният метод на обезболяване – пълна или местна упойка, може да отнеме от няколко часа до 1-2 седмици.

От пълни изследвания се нуждаят на болните, на които им предстои оперативна намеса под наркоза – корекция на артериално налягане при хипертензивен синдром, съдържащ глюкоза в кръвта, при захарен диабет, отстраняване на хиповолемия и метаболитни нарушения чрез инфузионна терапия.

Важно място в предоперативната подготовка на болния заемат премедикацията, насочена към отстраняване на психоемоционалния стрес, понижаване на рефлекторната възбудимост, чувствителност към болка, секреция на слюнчени и бронхиални жлези – при оперативни интервенции на органите на фаринкса и ларинкса и т.н. потенциране на действието на общите и местни анестетици.

За осигуряване на пълноценен сън преди операцията за нощта се назначават транквилант и сънотворно от групата на барбитуратите.

Сутринта 30-40 минути преди упойката или преди местната инфилтрационна анестезия вътремускулно се поставят седуксен, промедол и атропин. При особено възбудимите пациенти се добавя дроперидол.

При предразположеност към алергични и анафилактични реакции, в премедикацията се включва антихистаминни препарати.

След настъпване на премедикационния ефект пациентът на носилка се отвежда в операционната. В деня на операцията както преди нея, така и след, хранения и прием на напитки се изключват.

Прилагат се няколко метода за оперативно лечение на хроничен синузит

При първия се поставя местна упойка, като интервенцията протича на 5 етапа – прави се хоризонтален разрез на лигавицата и на надкостницата по преходната гънка на предверието на устата, като се започва от 2-рия резец, на разстояние 3-4 милиметра от юздичката на горната устна и се завършва на нивото на втория молар.

Разкриването на кухината се извършва в най-тънката предна част на стената, която се определя по светлосиния оттенък и перкуторния звук.

Операция при хроничен синузит – ето кога е неизбежна
4.4 (88.89%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 18, 2016 10:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи