Опровергаха 5-секундното правило – храна, паднала на пода, вече не става за ядене

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 13:41

Опровергаха 5-секундното правило – храна, паднала на пода, вече не става за ядене

Акценти:

  • Хранене - повърхности
  • Фактори - трансфер
  • Влага - влияние

Свързани:

Вероятно повечето от нас доста често се изправят пред дилемата, дали да хапнат от храната, която е паднала на пода, или пък да я изхвърлят.

Но мисълта набързо да я вдигнем и да я изядем винаги ни минава през ума. Така нареченото 5-секундно правило предполага, че яденето на храна от пода е безопасно, стига да бъде вдигната в рамките на 5 секунди. Ново проучване обаче показва съвсем друго.

Храна на пода

Може ли 5-секундното правило да спаси храната от изхвърляне. Изследванията показват, че най-добрият избор е храната, която е паднала на пода, да бъде изхвърлена.

Авторите на настоящото проучване отбелязват, че бактериалното кръстосано замърсяване от повърхностите, на които попада храната може да създаде предпоставки за хранително отравяне, и затова проявили интерес към по-нататъшното разследване на въпроса.

И решават да проверят дали 5-секундното правило почива на сериозна научна основа.

Изследователите използвали различни повърхности и времето, в което определена храна е в контакт с тях
Предишни проучвания сочат, че 5-секундното правило е научен факт, но подобни изследвания в научни списания поти изцяло липсват.

Един от авторите на проучването, професор Шафнер, отбелязва, че 5-секундното правило се основава на факта, че бактериите все пак имат нужда от време, за да замърсят храната. И въпреки това възниква въпроса, дали вдигането на храната от 5 пода в рамките на 5 секунди е достатъчно бързо.

По-нататък в изследването си, екипът от учени използвал 4 повърхности от неръждавейка, керамични плочки, дърво и мокет.

Също така били използвани и 4 различни храни – деня, хляб, филия с масло и шоколадов бонбон.

Анализирали какво е положението с качеството на тези храни след 1, 5, 30 и 300 секунди от началото на контакта на храната със съответната повърхност.

Видът бактерии, които използвали, се наричат Enterobacter aerogenes, които са нещо като братовчеди на салмонелата, които естествено се срещат в храносмилателната система на човека.

Учените използвали или триптичен соев бульон или пептонен буфер за отглеждането на бактериите.

След като бактериите били култивирани учените ги разпространили по различни повърхности, като ги оставили да изсъхнат, преди да сложат върху замърсените повърхности храната.

Бактериите могат да замърсяват мигновено

Екипът направил оценка последователно за всяка повърхност по отношение на следното – видът храна, време за контакт, и видът бактерия.

В крайна сметка се получили 128 варианта, които учените повторили по 20 пъти всеки, което означава, че в рамките на проучването са били направени 2560 замервания общо.

Резултатите показват, че при динята замърсяването е било най-голямо, а при шоколадовите бонбони най-малко. Изследователите също така установили, че бактериалният трансфер към повърхностите се влияе и от влажността.

Бактериите нямат крака, а се разпространяват чрез влагата, и колкото по-висока е влажността на храната, толкова по-бързо я замърсяват.

Също така по-дългото време за контакт означава и замърсяване с по-голям брой бактерии от съответната повърхност към храната.

5-секундното правило значително опростява това, което действително се случва, когато бактериите се прехвърлят от една повърхност на друга.

Интересното е, че в сравнение с плочките и неръждаемата стомана, килимът е с по-висока скорост на трансфер. Докато скоростта на разпространение от дървото е променлива.

Изследователите заключават, че въпреки че по-дългото време за контакт е фактор, други фактори като вид на храната и повърхността са с равно или по-голямо значение.

Опровергаха 5-секундното правило – храна, паднала на пода, вече не става за ядене
4.5 (89.49%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 13:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи