Оптимизмът – най-доброто лекарство срещу всички болести

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 23:46

Оптимизмът – най-доброто лекарство срещу всички болести

Акценти:

  • Депресия - самота
  • Психически явления - безпомощност
  • Позитивни диспозиции - продължителност на живота

Свързани:

Едни хора живеят в хронично очакване на негатива, който ги застига, безвъзвратно и болезнено. Други вярват в по-доброто и наистина получават по-активен и светъл живот.

Къде е справедливостта? Защо оптимистите не само се радват на живота, но и боледуват по-рядко, ще се опитаме да внесем известна яснота с настоящата статия.

Оптимизъм и сърце

Доказано е, че оптимизмът влияе на здравето на сърцето и на кръвоносните съдове косвено. Учените посочват следващите групи фактори, повишаващи риска от развитието на такива заболявания:

• Съзнателен или несъзнателен отказ от здравословен начин на живот – желание за хапване на храни от т.нар. фаст фууд, избягване на спортуване;
• Неадекватна реакция на стрес, което предразполага към развитието на вегетативни дисфункции, тромбози, аритмии;
• Вредни навици, влияещи на сърцето – тютюнопушене и др;
• Несъблюдаване на първична и вторична профилактика на сърдечно-съдови заболявания;

Всички тези фактори по-рядко се срещат при оптимистите и повече влияят на здравето на песимистите.

Като цяло, според оценки на учените, след 60-годишна възраст оптимистите с 29% по-рядко страдат от сърдечни заболявания, отколкото хората с не толкова позитивен поглед към живота.

При хората с вече съществуващи заболявания разликата в рисковете е не толкова голяма – само 2-5%, това е статистически значима разлика.

В рамките на 8-годишни наблюдения учените сравнявали оптимистичните жени с такива с враждебна циничност – тази характеристика говори за недоверие към хората и недостиг на увереност на човека при общуването му с околните.

Оказало се, че оптимистичните дами с 9% по-рядко боледуват от исхемична болест на сърцето и с 14% по-рядко умират от каквато и да е причина.

Анализ на данните показал, че оптимистите изначално са с по-добра защита от исхемична болест на сърцето – социално-икономическият им статус е по-висок, вредните навици се срещат по-рядко, и изобщо здравето им по-крепко, като по-рядко боледуват захарен диабет, хипертония, депресия и дори нивото на холестерол при тях най-често е в норма.

През 2011-та било доказано, че оптимизмът също намалява рискът от развитие на инсулт и намалява вероятността от повторна хоспитализация след артериоконарно шунтиране, дори ако пациентът-оптимист е изпаднал за известно време в депресия.

Оптимистите не само боледуват по-рядко, но след прекарано заболяване най-често се придържат към здравословен начин на живо.

Така например, при оптимистично настроените пациенти по-рядко се развивала депресия. Но освен това се хранили правилно и спирали цигарите.

Според изследователите трябва да се различават:

• Позитивни ефекти – радост, щастие;
• Позитивни диспозиции – базови положения, така да се каже – оптимизъм, надежда;

Ефектите влияят на централната нервна система – променят сърдечния ритъм и определят освобождаването на хормони. А диспозицията определя стратегията по оцеляване на организма в стресова ситуация.

Оптимизъм и болест на дихателната система

При оптимистите, уверени в себе си, белодробната функция е нарушена по-малко, отколкото при хората с понижено ниво на вяра в светлото бъдеще.

Оптимизъм и стареене

Особено важен е в старостта. Повишените рискове от хоспитализация, ръст на разходи за здраве, понижаване на качеството на живота, нарастващата безпомощност – всички тези фактори често водят до развитие на депресия, други психични разстройства и инвалидност.

Изследванията показват, че именно позитивните диспозиции, тоест базовото убеждение на вярата в по-доброто, се асоциират с по-добро качество на живота при по-възрастните хора. И това е характерно, без значение условията им на живот.

Старците оптимисти също по-рядко страдат от чувство за самота, страх за собственото здраве, усещане за изолация и безпомощност и от други възрастови психически явления.

Оптимизмът – най-доброто лекарство срещу всички болести
4.4 (87.62%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 30, 2016 23:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи