Орален херпес

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 10:49

Орален херпес

Акценти:

 • Орален херпес
 • Симптоми
 • Лечение
 • Превенция

Свързани:

Какво представлява оралният херпес?

Оралният херпес представлява инфекция на устата и устните, причинена от специфичен тип на вируса на херпес симплекс – също наричан тип HSV-1 или тип 1 херпес симплекс вирус. Вирусът причинява болезнени рани по устните, венците, езика, небцето, вътрешната страна на устните, а понякога и по лицето и шията.

Това може да доведе и до проявата на други симптоми като треска и мускулни болки. Някои хора смятат, че гангренните язви се предизвикват от HSV, но това не е вярно. Гангренните язви се появяват само във вътрешността на устата и езика, и по мекото небце, а не по повърхността на кожата.

Има два типа на НSV вируса, наричат се HSV-1  и HSV-2. Тези два типа вируси имат видимо различно ДНК, както и способност да предизвикват орални и генитални лезии. Въпреки това HSV-1  причинява около 80 % от всички случаи на орален херпес и само около 20 % от случаите на генитален такъв.

Докато при HSV-2 е точно обратното – 20 % от случаите на орален и 80 % генитален. Проучванията също така показват, че в около 40 % от случаите на генитален херпес при млади хора и тийнейджъри се причинява от HSV-1, поради по-честото практикуване на орален секс.

Какви са симптомите при орален херпес?

При заразяване с HSV-1 вируса времето от излагането на вируса до появата на първите симптоми е от 2 до 12 дни, като при повечето инфектирани е в рамките на 3-6 дни.

Признаците и симптомите продължават между 2 и 3 седмици, като могат да бъдат придружени със системни симптоми като отпадналост, мускулни болки, раздразнителност и раздразнителност.

 • Болка, парене и сърбеж се усещат на мястото на инфекцията, преди да се появят раните. Понякога тези симптоми се проявяват непосредствено преди появата на раните или мехурите. След това везикулите се спукват и се появяват малки, съвсем леко вдлъбнати в кожата, сиви язви, като кожата около тях е зачервена. Няколко дни по-късно образуват коричка или се олющват и изсъхват и пожълтяват.
 • Рани по устата  – най-силната болка, която предизвикват, се усеща много скоро след появата им. Рани по устата силно затрудняват храненето и пиенето на вода.
 • Раните могат да се появят по устните, венците, гърлото, предната част на езика и по вътрешната страна на бузите или по небцето.
 • Венците могат леко да се подуят, да придобият по-червен цвят и да започнат да кървят.
 • Лимфните възли по врата често се подуват и стават болезнени.
 • При по младите хора и тийнейджърите може да гърлото да стане болезнено и да се появяват плитки ранички и по него, както и сив налеп на сливиците.

Лечение на орален херпес

За треската и болките в мускулите могат да се използват парацетамол и ибупрофен. Има данни, че приемът на парацетамол, може да провокира астматични пристъпи при някои деца, затова родителите трябва да се консултират с личния лекар, преди  използването на медикаменти, които съдържат парацетамол.

 • Приемът на много течности е задължително, за да предотвратите обезводняване.
 • Избягвайте да докосвате раните и всякакъв секрети, които изтичат от тях.
 • При по-леките инфекции лечението може да осъществи изцяло в домашни условия, без да се налага консултация с личния ви лекар. Можете да използвате и природни лекове, за да облекчите инфекцията като гел от алое вера, чай или листа от мента и царевично нишесте.
Орален херпес
4.5 (89.49%) 59 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 12, 2014 10:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи