Оранжев език: какви са причините – лекарства или заболявания

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2018 18:30

Оранжев език: какви са причините – лекарства или заболявания

Акценти:

  • Устна кухина - проблеми
  • Налеп - език
  • Лекарства - прием

Свързани:

Състоянието на езика, неговият цвят интересува лекарите от всички специалности.

Макар и зъболекарят да е единственият, който не просто моли да му го покажем, а оглежда цялата устна кухина и оценява как функционира като единно цяло.

В повечето случаи измененията на цвета на езика и появата на налеп, особено на оранжев, плаши пациентите, кара ги да мислят за опасни болести.

Но има ли смисъл да изпадаме в паника? Възможно ли е проблемът да идва от храненето и приема на лекарства?

Причини, несвързани със заболявания

При норма цветът на езика е бледорозов. Самият език е влажен, могат да се видят папилите, те не са сраснали помежду си, допустимо е да се отчита малко количество бяла плака.

Появата на цветен налеп е тревожен симптом и може да сигнализира за заболявания. Следователно, консултацията със зъболекар или друг специалист е задължителна.

Но практиката показва, че най-често причината за оранжев налеп се крие в храненето. Езикът може да се оцвети от ястия и храни, съдържащи хранителни оцветители – плодови желета, различни сладки.

Ако в менюто отсъстват храни, които оцветяват, а оранжевият цвят на езика е устойчив и се запазва продължително, е необходимо да се търсят други причини.

Езикът и състоянието на устната кухина – това е индикатор за най-разнообразни изменения във функцията на организма, и още повече за наличие на заболявания.

Какви заболявания може да търси зъболекарят?

На преглед при зъболекар, първо внимателно се оглежда устната кухина, като се изключват проблеми и заболявания в самата нея. Също ще се поинтересува от храненето и какви лекарства приема пациентът.

Прекаляването с храните, съдържащи бета-каротин, може да доведе до излишък в организма – каротинемия.

Бета-каротин – това е съединение, което придава на някои зеленчуци, оранжев цвят, например, моркови, сладък картоф, тиква и др. Ако в менюто се съдържа голямо количество от тези храни, то съществува голяма вероятност от изменения на цвета на кожата и на езика.

Най-често това се развива при деца в ранна възраст, но и възрастните също са предразположени към подобни изменения.

Каротинемията сама по себе си е безвредна, но поради сходството на симптомите лекарите могат да предположат хепатити.

Но основен отличителен симптом при хепатит е пожълтяването на склерите на очите, тогава при каротинемия не се наблюдава.

Лоша хигиена на устната кухина

Удовлетворителната хигиена на устната кухина е основа за профилактика на многобройни заболявания на устната кухина.

При неспазване на правилата за почистване на зъбите, а също и при липса на почистване на езика, на неговата повърхност могат да се натрупат остатъци от храна и започва активно размножаване на бактерии.

Ситуацията се усложнява от някои заболявания на вътрешните органи.

На преглед зъболекарят обръща внимание на състоянието на езика, дава съвети за неговото почистване и грижа за устната кухина. Тези мероприятия не само позволяват да се избавим от плашещия налеп, но и поддържане на хигиена на устната кухина на високо ниво.

Прием на лекарства

Някои лекарства съдържат съставки, които могат временно да оцветят езика в различни нюанси и оранжевият не е изключение.

Това могат да бъдат отделни видове антибиотици, които се изписват за лечение на тежки заболявания, например, на туберкулоза.

На преглед зъболекарят ще се интересува от прием на лекарства и след анализ на получените данни може да се каже, че именно това е станало причина за формиране на налеп по езика.

Оранжев език: какви са причините – лекарства или заболявания
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2018 18:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи