Орехите забавят съществено развитието на коварния рак на дебелото черво

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 20:57

Орехите забавят съществено развитието на коварния рак на дебелото черво

Акценти:

  • Мастни киселини - незаменими
  • Допълнителни изследвания - орехи
  • МикроРНК - нуклеотиди

Свързани:

Както е известното плодовете на гръцкия орех са много богати на полезни вещества, което ги превръща в изключително ценна за здравето храна както за здрави хора, така и за такива, които страдат дори от много сериозни заболявания.

Например, през ноември 2014-та година учени от Калифорнийския университет, работещи над изследване съвместно с учени от други изследователски агенции, стигнали до извода, че хранителния режим, в който присъстват орехи или масло от тези ядки, забавя растежа на рака на простатата при мишки.

Освен това както орехите, така и маслото от тях в значителна степен понижават нивото на холестерола и повишават чувствителността към инсулин.

Учените също така стигнали до заключението, че подобен начин на хранене способства за понижаване на нивото на хормона IGF-1, обуславящ развитието на рака на млечната жлеза.

Друго лабораторно изследване, данните от което бяха публикувани през октомври 2014 година в изданието „Журнал за болестта Алцхаймер“ /Journal of Alzheimer’s Disease/, показват, че хранителният режим, в който присъстват орехи най-вероятно оказва положително въздействие върху здравословното състояние като цяло и също така спомага за понижаване на вероятността от развитие на болестта Алцхаймер, тъй като действа профилактично, задържайки развитието на това необратимо засега заболяване.

И тъй като потреблението на гръцки орехи спомага за справянето с много ракови заболявания учените провели още едно изследване, за да установят помага ли редовната консумация на тези чудесни ядки в борбата с рака на правото черво.

Резултатите от проучването се оказали доста обнадеждаващи.

Яденето на гръцки орехи предизвиква изменения в гените на рака на дебелото черво.

Интернет изданието Medical Xpress разказва за ново лабораторно изследване, което било проведено от учените от Медицинския център Бет Израел Диконес – Beth Israel Deaconess Medical Center и Харвардското медицинско училище под ръководството на доктор Christos Mantzoros.

То показва, че хранителният режим, включващ орехи, спомага за забавянето на растежа на злокачествените образувания на дебелото черво, предизвиквайки положителни изменения в гените на рака.

Това е първото изследване, което определяло, възможно ли е редовната употреба на орехи като предизвиква изменения в микро-рибонуклеиновите киселини – микроРНК, нуклеотиди, които непосредствено вземат участие в изменението на експресията на гените.

МикроРНК доста отдавна се намират в центъра на вниманието на много изследвания, които се провеждат в областта на епигенетиката, тоест в проучванията, по време на които учените установяват по какъв начин факторите на околната среда могат да променят някои гени.

Доктор Кристос Мантзорос посочва, че хранителния режим, в който присъстват гръцки орехи, предизвиква значителни изменения в профила на експресията на микроРНК в тъканите, които са засегнати от рак на правото черво.

Това изследване също показва, че диетата, богата на орехи, действа положително на туморите на дебелото черво или директно, или чрез други естествени съединения, които се съдържат в гръцките орехи.

Доктор Мантзорос коментира, че макар и да има нужда от провеждането на допълнителни изследвания, учени още сега могат оптимистично да потвърдят същественото значение на микроРНК като биомаркер на заболяванията и прогностичните модели, тъй като може да покаже потенциалната терапевтична мишена за лечение на колоректалния рак.

Как да намалите вероятността от развитие на това злокачествено заболяване?

Алфа-линоленовата киселина е една от незаменимите мастни киселини, имащи огромно значение за различните процеси, протичащи в организма и е известно, че именно това съединение способства за намаляване на възпалителните процеси.

Орехите забавят съществено развитието на коварния рак на дебелото черво
4.5 (90.18%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 20, 2015 20:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи