Органичната козметика – гаранция за безопасност и ефективност или маркетингов трик

Мария
Написана от Мария декември 9, 2015 23:32

Органичната козметика – гаранция за безопасност и ефективност или маркетингов трик

Акценти:

  • Минерално съдържание - козметика
  • Съставки - органична козметика
  • Натурални компоненти - проверка

Свързани:

Органично средство – гаранция за ефективност и безопасност или маркетингова уловка на производителя, помагаща му да продава повече и по-скъпо?

На много опаковки на козметични средства могат да се срещнат надписи от рода на „органично“, „натурално“ и прочие.

Този маркетингов ход е разчетен на дълбоко вкоренилия се в умовете на много хора стереотип – всичко е химия и е страшно вредно, а всичко натурално е полезно. Така ли е всъщност обаче?

Натурална козметика е прието да се нарича тази, която е произведена от съставки от растителен и животински произход, естествени минерали освен производните на нефта.

Органичната козметика трябва да съдържа съставки от растения, отглеждани в органично земеделие, тоест без използването на пестициди и други химически подобрители и стабилизатори.

Макар и всичко да е просто и разбираемо, поне засега не съществуват единни ясни отраслови стандарти и правила, които строго да регламентират значението на термините – органичен и натурален.

Поради тази причина е трудно да се провери по какъв начин производителят е получил тези „натурални“ компоненти, какво количество от тях е добавил в продукта и добавил ли е там още нещо.

Но много по-важно е да се отговори на другия въпрос – колко полезни са средствата, които биват наричани органични. И винаги ли са по-безопасни от създадените в лаборатории?

Най-големите заблуждения относно химиите и органичната козметика

Грешката, която допускат повечето хора е автоматично да причисляват всяко органично средство към полезните, добрите и безопасните, а съдържащите се синтетични съставки – към вредните, лошите и опасните за здравето.

Този разпространен стереотип постоянно се използва от специалистите по маркетинг.

Всъщност не е провеждано нито едно научно изследване, което да би доказало предимствата на органичните средства пред синтетичните. В двата вида козметика може да има „добри“ и „лоши“ съставки.

Поради тази причина по време на покупка е най-добре да се погледне състава, а не големият и красив надпис „органик“.

В съзнанието на много хора органичната и синтетичната козметика са 2 отделни групи средства, между които има голяма разлика.

В реалността нещата стоят по различен начин – между „химията“ и „органичните средства“ често няма ясна разлика.

Много обикновени козметични средства съдържат натурални съставки – и напротив, в състава на органичната козметика могат да влизат отделни синтетични вещества.

Според друг разпространен мит, синтетичните средства могат да предизвикат раздразнение на кожата и алергични реакции, органичната козметика в това отношение е много по-безопасна.

Всъщност раздразващо действие притежават и много съставки от растителен произход, които могат да нарушат образуването на колаген, запушват порите, увеличават съдържанието в тъканите на активни форми на кислород – свободни радикали.

Най-разпространените съставки на органичната козметика, притежаващи раздразващо действие – това са мента, евкалипт, лавандула и розмарин.

Веществата от растителен произход могат да предизвикат алергични реакции, тъй като също биват получени в химични лаборатории.

Колко органична може да бъде козметиката?

Най-ясните критерии са разработени от аграрното министерство на САЩ:

• 100%-ова органична козметика трябва да се състои само от органични компоненти, като от тези проценти се изключат водата и солите;

• Органичната козметика задължително съдържа не по-малко от 95% органични съставки, като от тези проценти отново се изключват водата и солта;

• Козметиката, произведена с използване на органични компоненти, трябва да съдържа 70% органични компоненти, като също съдържанието на вода и сол не се взема предвид.

Органичната козметика – гаранция за безопасност и ефективност или маркетингов трик
4.5 (89.8%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 9, 2015 23:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи