Ориз

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 08:56

Ориз

Акценти:

  • Ориз
  • Състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Оризът се отнася към групата на едногодишните и многогодишни тревисти растения от семейството на зърнените култури. От оризовите зърна се произвежда нишесте и различни зърнени храни, а от оризовите зародиши се добива масло.

Традиционното оризово вино е популярно в Китай. В Япония от ориза се прави спиртната напитка саке и специални сладкиши за чайните церемонии. От оризовата слама се произвежда оризова хартия, картон и плетени изделия.

Оризовите трици се използват в животновъдството като храна за животни.

За родина на ориза се Индия и целия полуостров Индокитай. Там и сега се срещат много диви видове – прародителите на култивирания ориз. Много по-късно, когато хората създали системи за напояване тревистото растение започнало да се отглежда първоначално в долините на големите реки.

Ориз – състав

Оризът е важен източник на няколко витамини от група В – тиамин /В1/, рибофлавин /В2/, ниацин /В3/ и В6, витамин Е, каротин, които способстват за укрепването на нервната система и благотворно влияят на косата, кожата и ноктите.

Зърнената култура съдържа в достатъчно количество от необходимите на човешкия организъм микроелементи – калий, фосфор, цинк, желязо, калций, йод и селен.

Оризът е ценен източник на сложни въглехидрати, поради това е с висока хранителна стойност, без да е калоричен, а напротив способства за намаляване на телесното тегло.

Зърнената култура съдържа 8 аминокиселини, които са необходими на човешкия организъм при създаването на нови клетки. В състава на оризовите зърна е установено наличие на 7-8% белтъчини.

Не е маловажен фактът, че в ориза за разлика от другите зърнени култури не съдържа глутен – растителен протеин, който е силен алерген и може да предизвиква алергични реакции.

Освен това той съдържа лецитин, за който е установено, че изпълнява функция на активатор на мозъчната дейност и олигозахарид, възстановяващ чревната перисталтика.

Оризовите зърна са източник на голямо разнообразие от ценни, витамини, минерали и микроелементи като калий, който способства за отстраняването на излишната вода от мастната тъкан на човешкото тяло. Освен това 50% от ориза представлява скорбяла, която лесно се усвоява и е отличен източник на енергия.

Оризовите зърна са идеално средство за прочистването на организма от токсини и шлаки, тъй като са нискокалорични и консумацията им стимулира функцията на храносмилателната система.

Най-добрият сорт за тази цел е кафявият, неочистен ориз. Разбира се, понякога за разнообразие може да се използва и бял непреработен /дългозърнест/ориз.

Важно е да не се слага сол в оризовите ястия, тъй като натрият /съдържащ се в солта/ се свързва с вода и я задържа в организма. Много е важно да се изпива по минимум 2 литра минерална вода и допълнително 3 чаши билков чай като например от коприва, брезови листа или от плодовете на хвойна.

Тези чайове също способстват за отстраняването на излишните течности от организма.
Към полезните вещества в ориза се отнасят и сложните въглехидрати /скорбяла/, поради това той засища при консумация, но не е тежък за стомаха.

Колкото по-преработени са оризовите зърна толкова по-малко витамини и минерални вещества има в тях.

Зародишът на новото растение и белоснежното оризово зърно, съдържащо скорбяла се крият под слой от кафеникава обвивка, в която се намират и голяма част от витамините, минералите и другите хранителни вещества.

Противопоказания

Честата консумация на ориз може да предизвика запек, който не е благоприятен за червата.

А също следва да се отбележи, че обвивката оризовото зърно съдържа и част от вредните вещества като например фитинова киселина, препятстваща усвояването на желязо и калций.

Ориз
4.4 (88.72%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи