Орнитоза – инфекция, предизвикана от хламидии

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 12:53

Орнитоза – инфекция, предизвикана от хламидии

Орнитоза – това е остра хронична инфекция, предизвикана от хламидии и характеризираща се с увреждане на дихателната система. Освен дихателни органи в патологичния процес често се въвлича и централната нервна система, черен дроб и далак. Обикновено тази патология често се съпровожда с усложнения. Но може да стане причина за остра сърдечна недостатъчност или тромбоемболия на белодробната артерия.
Орнитозата също се нарича и респираторна хламидиоза. Според статистиката, на нея се падат приблизително 20% от случаите на всички остри пневмонии. Най-често с този патологичен процес се сблъскват хора в средна и напреднала възраст. Децата страдат от тази инфекция относително рядко.
Възбудител на орнитозата е Chlamydophyla psittaci. Този паразит се отнася към вътреклетъчните микроорганизми и може да образува L-форми. Освен това отделя активни екзотоксини и ендотоксини. Устойчивостта на възбудителя на това заболяване в околната среда е относителна. Много добре понася ниските температури, но високите температури, дезинфекциращите средства и ултравиолетовите лъчи се оказват пагубни за него.
Тази инфекция е зоонозна. Това показва, че нейни преносители са дивите и домашни птици, които отделят възбудителя в околната среда с фекалиите, а също и със секретите от клюна. Заразяването с това заболяване е предимно посредством въздушно-капков път. Но в някои случаи може да се реализира и по фекално-орален път на предаване. В основната група попадат хора, които системно контактуват с птици, например, служители на зоомагазини или птицеферми. Важен момент е, че заразеният не представлява опасност за околните, тъй като не отделя възбудителя в околната среда.
Първичното проникване на хламидиите обикновено е чрез лигавицата на дихателните пътища. Възбудителят засяга, дори най-малките бронхи и алвеоли и предизвиква в тях възпалителен процес. В клетките на дихателната система протича по-интензивно натрупване и размножаване на хламидии. След гибелта на клетките възбудителят попада в кръвта и така се разпространява и към други органи, най-често към главния мозък и към черния дроб. Чрез образуваните токсини се наблюдава нарастване на общия интоксикационен синдром. В редки случаи инфекцията може първично да засегне лигавицата на тънкото черво.
След прекараното заболяване се изгражда неустойчив и краткотраен имунитет, който не изключва повторно заразяване.
Симптоми на орнитоза
Инкубационният период при орнитоза може да е от 1 до 3 седмици. Но най-често от момента на появата до появата на първите симптоми изминават от 8 до 12 дни. Този патологичен процес може да бъде остър и хроничен. Клиничната картина в тези 2 случая до известна степен ще се различава.
Приблизително 4 дни от развитие на патологичния процес се присъединяват признаци, сигнализиращи за увреждане на дихателната система. Такива са пристъпите на кашлица, които първоначално са със сух характер, а след това се съпровождат със слизесто-гнойна храчка, а също и болки в гърдите. При рентгеново изследване могат да се открият участъци на помътняване на белите дробове, които сигнализират за пневмония.
Диагностика и лечение на инфекцията
Диагностиката се състои от лабораторни и инструментални изследвания. Към лабораторните се отнасят имуноензимен анализ и ПВР-диагностика, която се основава на метода на полимеразна верижна реакция. От инструменталните методи се използва рентгеново лечение и гръбначномозъчна пункция при увреждане на централната нервна система.
Основните препарати за лечение на тази инфекция са антибиотиците от групата на тетрациклините. Освен това могат да се назначат флуорхинолони и макролиди. Симптоматичната терапия включва препарати за сваляне на температура.

Орнитоза – инфекция, предизвикана от хламидии
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 12:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи