Орторексията – кога здравословното хранене се превръща в нервно разстройство

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 14:51

Орторексията – кога здравословното хранене се превръща в нервно разстройство

Акценти:

  • Орторексия - нервно разстройство
  • Характерни симптоми
  • Отказ от хранене

Свързани:

Специалистите все по-често говорят за нов вид хранително разстройство – натрапчив стремеж към здравословно хранене.

Кога и защо здравословните навици се превръщат в невроза, наречена орторексия?

Диагнозата „нервна орторексия“ към настоящия момент не е включена в официалния списък на заболяванията МКБ-10 и DSM-IV, но все по-често се среща в научни публикации на лекари и психотерапевти.

Теория въз основа на личния опит

Американският лекар Стив Бретман в своята книга „Какво е това орторексия? “ разказва за собствения си опит, който го подтикнал да въведе нов термин в употреба.

През 70-те години на миналия век Бретман се присъединил към вегетарианска комуна, където било прието придържането към много строги ограничения в храненето. Например, плодовете и зеленчуците следвало да се употребяват веднага след тяхното „откъсване или събиране“.

Разбира се, абсолютно забранени били месните и много други хранителни продукти. Това прекомерно съсредоточаване върху храненето довело до това, както пише самият автор, той станал „самотен и обсебен“.

Именно тези проявления са в основата на теорията, която създал Бретман. Той предложил терминът „орторексия“ да се използва за описание за нервното разстройство, изразяващо се в принудителен стремеж за консумация единствено на правилните храни.

Храната за орторексика престава да бъде просто храна, това вече е идеология. Търсенето на правилните храни и спазването на необходими ритуали при прием на храна придобиват за този човек особен смисъл.

Орторексията – това е невроза

Както и всяка друга невроза, орторексията започва да пречи на ежедневието на човека. Възниква натрапчивост, зацикляне върху една тема, на тази основа започва и нарушаването на отношенията с близките. Поведението на орторексика до известен степен наподобява на околните това на човек, попаднал под влиянието на религиозна секта.

Самата концепция за здравословно хранене може и да се различава, но най-често орторексиците категорично отказват всякаква сладка, солена и мазна храна, внимателно следят в продуктите, които купуват да няма изкуствени съставки, ГМО, глутен, консерванти и др.

Каквато и да е съвкупността от ограничения, то те се издигат в култ и стават абсолютно задължителни. Несъблюдаването им предизвиква силна тревога и чувство за вина.

Орторексия – характерни симптоми

Стивън Бретман описва няколко ключови симптома на това хранително разстройство

• Съставът на храната се оказва много по-важен от нейния вкус, при избор на хранителни продукти в магазина, човек престава да се ориентира по своите вкусови предпочитания и напълно се отказва от любимите му някога храни.

• Размишленията върху правилно хранене и избора на хранителни продукти отнемат на човек повече от 3 часа на ден, като това време включва и търсенето на информация за съответния набор от храни в Интернет.

• Внимателно планиране на менюто за няколко дни напред и стриктното му спазване.

• Отказ от хранене, когато човек е на гости, в кафета, ресторанти поради невъзможността му да се убеди в наличието на правилния състав и способ за приготвяне на съответните ястия.

• Темата за здравословното и нездравословното хранене предизвиква много емоции, като другите житейски теми минават на втори план.

• Взискателност и дори жестокост по отношение на собствената личност по отношение на храненето до прилагането на специално измислени самонаказания за нарушаване на правилата.

Ако при вас са налице повече от 3 от горепосочените симптоми следва да се обърнете към психотерапевт.

Орторексията – кога здравословното хранене се превръща в нервно разстройство
4.5 (90.63%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 14:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи