Осъзнатата медитация наистина контролира и овладява негативните емоции

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 08:04

Осъзнатата медитация наистина контролира и овладява негативните емоции

За някои, които търсят начин за контролиране на негативните емоции може да е полезно да практикуват медитация, според ново проучване.

От Калифорнийския университет дефинират медитацията като концентрация на цялото ни съзнание, което обхваща нашите мисли, чувства, тактилни усещания, и заобикалящата ни среда в настоящия момент.

А справочникът на университета Харвард дава на същото понятие следната дефиниция – преди всичко медитативните практики способстват за възприемането на каквото и да се случва в нашето съзнание във всеки един момент.

Медитацията се сдоби с популярност през последните години. Произхожда от религиозните практики и молитвите, и по-точно от будизма, като привържениците ѝ казват, че може да стимулира имунната система, да подобри концентрацията и паметта, и да увеличи плътността на сивото вещество в мозъка.

Твърдят също така, че прави човек по-състрадателен, улеснява създаването на връзки с други хора, помага за преодоляване на зависимостите, и намалява стреса.

Проучване за невронните връзки, което подкрепя медитацията

Сега, изследователи от Университета на щата Мичиган откриха невронни доказателства, че осъзнаването на настоящия момент помага за контролирането на негативните емоции, не само при хората, които по натура са концентрирани в настоящия момент или принципно практикуват медитация, а при всеки.

На основата на факта, че медитативните практики може да помогнат за регулация на емоциите, екипът от учени пожела да разбере дали всеки, който не е естествено осъзнат може да навлезе в това състояние на ума, ако го пожелае или самото преднамерено усилие за задържане на фокуса го позволява.

Екипът от изследователи, начело с Янли Лин, кани група от 68 англоговорящи жени, които преди не са практикували осъзната медитация, да участват в проучването. Анализът показал, че участничките се включват в експеримента с различни нива на естествено осъзнаване.

На всяка участничка била дадена шапка с козирка с прикрепен към нея електрод, за да се направи запис на енцефалограма. След това всяка от участващите се включила в 18-минутна активност, като изборът бил измежду 2 възможни.

Някои слушали направлявана медитация, докато други се включили в презентация за изучаване на нов език.

Веднага след медитацията, им били показани смущаващи снимки, например на кървави трупове. Изследователите използвали електроенцефалограма, за да запишат мозъчната им активност, докато гледали изображенията.

Медитацията изглежда спомага за овладяване на емоциите

Участниците били инструктирани да гледат снимките и осъзнато, и естествено. След това, те попълнили въпросник.
Резултатите показват, че независимо дали участниците имат високи или ниски нива на естествена осъзнатост, мозъкът е способен да контролира негативните емоции по един и същ начин.

Медитативните практики изглежда помагат на емоционалния мозък бързо да се възстанови, след като е видял смущаващите снимки. Това подкрепя твърдението, че медитацията помага на участничките да овладеят негативните емоции.

Някои участници са били помолени да гледат снимките осъзнато, докато други не, но изглежда това не е оказало влияние върху тяхната способност да контролират емоциите.

Изглежда, че медитацията е по-полезна за постиганетона емоционален контрол, отколкото просто да кажеш на един човек, който е наистина сериозно смутен, да бъде спокоен, казва Джейсън Мозер, професор по клинична психология и съавтор на проучването.

Ако човек е наистина осъзнат, и ако му се наложи да се запознае със същината на нещата, това е много добре за него, тъй като може да овладява емоциите си бързо.

Осъзнатата медитация наистина контролира и овладява негативните емоции
4.5 (89.66%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2016 08:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи