Особености на кожата и на лигавиците на бебетата

Мария
Написана от Мария май 21, 2015 10:38

Особености на кожата и на лигавиците на бебетата

Акценти:

  • Епидермис на бебетата
  • Лигавици на новороденото - особености
  • Слюнчени жлези - слабо развити

Свързани:

Една от най-важните функционални системи на организма на детето, позволяваща постигането на първичен баланс с околната среда, е кожата.

Този орган на новороденото заема 1/12 част от масата на неговото тяло, при взаимодействие на организма с външната среда тя е първата линия за защита от вредните въздействия.

Основни функции на кожата

• Защитна – кожната повърхност обвива организма и го предпазва от негативните външни въздействия.
• Отделителна – с отделянето на пот от организма се извеждат продуктите от обмяната на веществата.
• Терморегулираща – именно с помощта на кожата организмът се приспособява към температурата на околната среда.
• Дихателна – въздухът попада в организма не само чрез белите дробове, но и посредством дифузия на газовете чрез стените на кръвоносните съдове на кожата.
• Сензорна /чувствителна/ – кожата осигурява осезателната, температурната и болковата чувствителност.
• Синтезираща – именно в кожата се образува витамин D и пигментът меланин, предпазващ човека от действието на ултравиолетовите лъчи.

Различията в структурата на кожата на човека в зряла възраст и децата се състоят основно в размерите на нейната площ, разположение и жлези.

Също така се различават космената покривка и разбира се, степента на сформиране на отделните слоеве на кожата.

От това са обусловени съществените анатомични и функционални отличия, които се обясняват предразположеността на кожната повърхност към увреждане при неблагоприятно въздействие на факторите на външната среда и много високата честота на лезиите.

Кожата, независимо от това, в коя област на тялото тя се намира, се състои от 3 основни слоя:

• Епидермис – най-тънкият външен слой;
• Дерма – среден слой;
• Подкожие – хиподерма;

Епидермисът при новородените нежен и тънък, като лесно се компрометира. Роговият слой /епител/ се състои от 2-3 слоя лесно лющещи се клетки.

Епидермисът е слабо свързан с дермата поради крехката базална мембрана, която на практика не съдържа съединителна и еластична тъкан.

Липсата на еластични влакна се компенсира от високата влажност. Всичко това обуславя лесното ѝ компрометиране дори при слаби механични въздействия.

Кожата на новородените е по-чувствителна и проницаема за различни химически агенти, отколкото при хората в зряла възраст, затова при бебетата е висок рискът от отравяне с вещества чрез кожата.

Така например неотдавна се препоръчваше къпането на новородените в слаб разтвор на калиев перманганат, което понякога ставало причина за отравяне чрез кожата и изгаряне на очите им.

Повечето родители смятат, че калиевият перманганат е необходим за дезинфекция на водата и за профилактика инфектиране на бебето. Но това изобщо не е така.

Поради това за да е ефективен като антисептик калиевия перманганат трябва да бъде минимум 0.01%-ен разтвор.

Но да обезвреди на бактериите е способен само по-силен разтвор – 0.1%-ен или по-висок. 0.01%-ен разтвор – това е 1 грам на 10 литра вода.

И така се получава парадокс – в обеззаразяващи концентрации калиевият перманганат е опасен, тъй като може да предизвика изгаряния, а в такива, които не могат да причинят вреда, е безполезен.

Много е важно на бременната да се осигурят до месец преди раждането бифидум- и лактобактерии, за да премине бебето през родилни пътища, богати на полезна микрофлора, която ще го защитава впоследствие.

Особености на лигавиците на новороденото

Устната кухина на новороденото е малка, слюнчените жлези, намираща се в устната кухина са развити слабо, в резултат на което слюнка се отделя малко и лигавицата не се овлажнява недостатъчно.

Сухотата на лигавицата на устната кухина я прави уязвима за малки увреждания и инфекции.

Особености на кожата и на лигавиците на бебетата
4.6 (91.18%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 21, 2015 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи