Остри отравяния с витамин D при деца – какво е важно да знаят родителите

Мария
Написана от Мария декември 16, 2016 11:19

Остри отравяния с витамин D при деца – какво е важно да знаят родителите

Акценти:

  • Витамин D - отравяния
  • Прием - преустановяване
  • Недоглеждане - превишаване на дозата

Свързани:

Витамините са жизнено необходими за растежа и развитието на организма. Често лекарите ги предписват за профилактика и лечение на витаминен недостиг при деца.

Но родителите често се отнасят с лека ръка към дозирането на хранителните добавки, което води до отравяния. Особено опасно е това по отношение на мастноразтворимите витамини, съдържащи витамини D.

Мастноразтворими витамини за деца

Към групата на тези витамини се отнасят ретилонол или витамин А, а също и витамини Е и К, а също и най-популярният, който децата приемат като хранителна добавка – витамин D.

За всяко от тези вещества съществуват строго зададени дози за профилактична и лечебна употреба.

Ако витамин D се дава на децата в указаните от  педиатър дози, тогава родителите нямат основания за опасения относно здравето на тяхната рожба.

Важно е да се знае, че при мастноразтворимите витамини превишаването на дозите с 5-10 пъти вече става опасно. Докато при водоразтворимите тази стойност варира от 50 пъти и нагоре.

Витамините, разтворими в мазнини, имат свойството да се натрупат в организма, в тази връзка техният ефект е отложен във времето или по-продължителен, тъй като се изхвърлят от организма доста дълго време.

Токсичното им влияние се разпространява върху много органи и системи, и от това зависи дали отравянето ще е остро или хронично.

Остро е отравянето при случаен или нарочен прием на голяма доза еднократно, а хронично при продължителен прием на високи дози от витамина.

Витамин D за деца – какво трябва да знаят родителите

Отравянията с витамин Д се случват сравнително често, тъй като препаратът е концентриран и се прилага на капки, които трябва да са строго разчетени и да се дават точно на децата.

Родителите често четат листовката към препарата по диагонал и понякога на своя глава заменят хранителната добавка, която е изписана от педиатъра на детето, с неин аналог, дозата на който е съвсем различна.

Освен това много често не съблюдават точно количеството капки, смятайки, че няколко излишни няма да навредят.

И това е основната грешка, която допускат родителите по отношение на този витамин. Между впрочем това е витамин, който може да навреди сериозно на детския организъм, ако се приема в прекомерни количества.

Остри отравяния с витамин D

Най-често родителите вместо 1 капка дават 2-5 или повече, което е от 1000 до 3000 международни единици повече в зависимост от препарата.

В такива случаи няма място за паника. Но само ако говорим за еднократна ситуация, която повече няма да се повтори.

Децата спокойно понасят това превишаване на дозата, витаминът просто ще се отложи в депо за запас.

След такова превишаване на дозата трябва да се пропуснат няколко приема на витамина, за да се изразходи постъпилото количество за нуждите на метаболизма.

След това препаратът може да се дава отново, като строго се съблюдават дозировките.

Много по-опасно е острото отравяне с този витамин, възникнало поради недоглеждане или небрежност на родителите, ако детето е приело витамина от шишето, оставено на достъпно за него място.

То знае, че това са капките, които редовно му дават, и затова има голяма вероятност да се протегне и да си пийне. Затова е важно хранителните добавки, съдържащи витамин Д, да се съхраняват на места недостъпни за деца.

Опасни ситуации

Ако на здраво дете по погрешка се дадат 20-30 хиляди МЕ от препарата, или 2-3 мл разтвор, трябва да му дадат сорбенти и да се преустанови приема на препарата поне за няколко седмици.

Остри отравяния с витамин D при деца – какво е важно да знаят родителите
4.5 (90.67%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 16, 2016 11:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи