Острици

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 12:17

Острици

Акценти:

  • Коя възрастова група бива най-често засегната от ентеробиоза?
  • Опасна ли е за здравето паразитната инфекция?
  • Необходимо ли е лечение и на членовете на семейството на опаразитения?

Свързани:

Какво представляват остриците?

Острици /Enterobius vermicularis/или ентеробиоза представлява много честа паразитоза на храносмилателната система. Въпреки че всеки у всеки могат да се развият тези паразити, състоянието е най-често при деца в предучилищна и начална училищна възраст – между 5 и 10 годишна възраст.

Този вид паразитоза се среща при всички социално-икономически групи. Обикновено разпространението на нематодите се осъществява най-често сред близки хора. Животните не са източник на този вид паразитно заразяване, а хората са единственият приемник на този нематод.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е сърбеж в ректалната област. Изявите на паразитозата се засилват през нощта, когато женските червеи са най-активни и изпълняват от ануса на опаразитения, за да снесат своите яйца.

Въпреки че този вид паразитни инфекции са изключителни досадни и неприятни, те рядко стават причина за сериозни здравословни проблеми и обикновено не са опасни.

Терапията е със стандартни лекарства с рецепта, осигурява окончателно унищожаване на нематодите в почти всички случаи.

Какви са причините?

E. vermicularis са с много прост жизнен цикъл, който осигурява бързото им размножаване и разпространение в храносмилателната система на човека. Женският нематод обикновено снася около 10 000 яйце през живота си.

Когато опаразитеният се почесва по ануса, яйцата е възможно да навлязат под ноктите и така да се разпространят върху всичко, което човек е докоснал.

Опаразитените дрехи,спално бельо, домашен прах също така стават източник на паразитозата. Когато някой друг погълни тези яйца неволно, тъй като те са прекалено малко и не са видими с просто око.

През следващите няколко седмици, от наскоро излюпените яйца се излюпват бели възрастни нематоди. Те мигрират до зоната на сляпото черво и илео-цекалната клапа. На това място продължават развитието си, като след това вече „бременният“ нематод мигрира в ректума.

А от това място женският червей достига аналната област – най-често през нощта, където снася яйцата си. Жизненият цикъл вече е завършен. Възрастните живеят около 3 месеца у човека. Яйцата на паразита умират в рамките на ден два в топла и суха среда, но хладните и влажни условия позволяват да оцелеят в продължение на 2 седмици.

Лечение на ентеробиоза

Албеданзолът е най-често използваното средство за лечение. Прилага се една таблетка, която унищожава паразитите. Предимството на този медикамент е, че може да се използва и при хора в напреднала възраст и малки деца. Понеже яйцата на нематода могат да оцелеят около 2 седмици, се налага прилагането на втора доза от лекарствения препарат, за да се избегне повторно опаразитяване.

В България по-често се изписва мебендазол, по-известен като Вермокс също се приема еднократно и след това прилага втора доза след две седмици.

Лекуващият лекар в повечето случаи препоръчва лечение и на другите членове на семейството, тъй като вероятността от опаразитяване за тях е много голяма. Честа практика е да се препоръчват и клизми с чешмяна вода, за да се прочистят паразитите от дебелото черво и така да се облекчат симптомите.

След приемането на първата доза вермокс или албеданзол, трябва да се направи следното:

• Трябва да се възприеме навик да се измиват със сапун и вода ръцете след всяко ходене до тоалетна, като нанасянето на сапуна трябва да бъде с продължителност около 15-20 секунди.
• Старателно да се изперат или да се измият при температура над 70 градуса всички постелки, завивки, дрехи и играчки, за да се унищожат всички останали по тях яйца.
• Да се изпира спалното бельо също на висока температура веднъж на всеки 3-7 дни в продължение на 3 седмици.
• Изпирайте бельото и пижамите ежедневно в продължение на 2 седмици

Острици
4.4 (87.37%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2014 12:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи