От 1990 г. глобалната продължителност на живота се е увеличила с 6 години

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 01:30

От 1990 г. глобалната продължителност на живота се е увеличила с 6 години

Акценти:

  • Глобална продължителност на живота
  • Негативни аспекти, наблюдавани при обществено значимите хронични заболявания?
  • Структура на смъртността в България

Свързани:

В периода от 1990 до 2013 г. глобалната средната продължителност на живота се е увеличила почти с 5.8 години при мъжете и с 6.6 години при жените. Именно това е темата на новия анализ Global Burden of Disease Study 2013, публикуван в списание в The Lancet.

„Ние като цяло виждаме доста положителни изменения, но ние можем и сме длъжни да направим много повече в тази насока“ – това казва водещият автор на изследването д-р Кристофър Мъри, професор по глобално здравеопазване в Университета на Вашингтон, САЩ.

„Значителното повишаване на броя на колективните програми и финансирането на борбата с основните инфекциозни заболявания, такива като диария, морбили, туберкулоза, ХИВ/СПИН и малария – донесоха реална полза.“ – добави още той.

Въпреки това от проведеното проучване се установиха и негативните аспекти.

В частност то показа, че някои основни хронични заболявания и до сега се игнорират, въпреки растящата им актуалност, в частност – наркотичната зависимост, цироза на черния дроб, захарен диабет и хронични бъбречни заболявания.

Анализът също така показва, че средната продължителност на живота в регионите с високи нива на доходите е нараснала значително поради намаляване на смъртността от повечето видове рак – с 15% и сърдечно-съдови заболявания – с 22%.

В страните с ниски доходи най-важните фактори, увеличаващи продължителността на живота са – понижаване на смъртността от диария, инфекции на долните дихателните пътища и болестите на новородените деца.

Въпреки, че глобалната продължителност на живота се е увеличила с 5.8 години при мъжете и с 6.6 години при жените, смъртността поради някои определени причини напротив се е увеличила от 1990 година.

Примери за такива особени причини за смърт са:

• Рак на черния дроб, предизвикан от хепатит С, увеличение с 125%;
• Фибрилация на предсърдието и други тежки нарушения на сърдечния ритъм /с 100%/;
• Наркомания – с 63%;
• Хронична бъбречна недостатъчност – с 37%;
• Сърповидна-клетъчна анемия – с 29%;
• Захарен диабет – с 9%;
• Рак на задстомашната жлеза – с 7%;

В анализа също се отбелязва, че в един голям регион в света средната продължителност на живота е останала непроменена през наблюдавания период.

Смъртността от ХИВ/СПИН отнема повече от 5 години от очакваната средна продължителност на живота в африканските държа на юг от пустинята Сахара.

ХИВ/СПИН-ът си остава основната причина за настъпване на преждевременна смърт в 20 от 48-те африкански държави на юг от Сахара.

От 1990 година глобалната смъртност поради ХИВ/СПИН, по данните от анализа се увеличила с 334%.

ДДВ Сирия основната причина за настъпването на преждевременната смърт е продължаващата и до днес война.

През 2013 година въоръженият конфликт е отнел живота 29 947 души, през 2012 – 54 903 души, а през 2011 – 21 422 души. За 2014 г. данните за Сирия са още по-тревожни над 76 000 души са загубили живота си в гражданската война.

В България през 2011 година основната причина за настъпване на смърт при българите са болестите на кръвообращението около 67% от общия броя на починалите, около 15% от смъртните случаи са в резултат на новообразувания, тоест ракови заболявания, на 3-то място са болестите на дихателната система, а на четвърто на храносмилателната система.

На 4 тези класа заболявания се дължат 89.3% от смъртните случаи в България за 2011 година. Използваните данни са от бюлетина на Министерството на здравеопазването и Националният център по обществено здраве и анализи.

От 1990 г. глобалната продължителност на живота се е увеличила с 6 години
4.4 (88.65%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 01:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи