От демагогия до умопомрачение – страничните ефекти на информационната ера

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 22:47

От демагогия до умопомрачение – страничните ефекти на информационната ера

Акценти:

  • Заблуди - усилване
  • Игнориране - доказателства
  • Киберхондрия - интернет

Свързани:

Демагозите и подстрекателите винаги са имали успех на политическата арена. Използвайки предразсъдъците и невежеството на масите, с лекота завоюват благоразположението, дори без да се уповават на потвърдени факти.

Защо сега, когато животът е прекалено наситен с информация, на демагозите им е още по-лесно да останат безнаказани?

Става дума не само за непрекъснатият поток от писма и съобщения в социалните мрежи или на стотиците телевизионни канали. Дори простото ходене до магазина може да предизвика претоварване на мозъка.

В края на миналия век в обикновения магазин е имало по около 9000 стоки, сега техният брой е достигнал до 40000. И същевременно , при повечето от нас покупките се ограничават се ограничават до асортимент от 150 стоки.

В допълнение към всичката тази информация и решенията, които ни се налага да вземаме, мозъкът ни е принуден да работи в режим на мултитаксинг, макар и според невробиолози, да не е създаден за това.

Когато ни се струва, че работим в режим на едновременно изпълнение на множество задачи, всъщност ние бързо превключваме от една задача на друга. И всеки път това се отразява на нашата способност да възприемаме информация.

Освен това било установено, че работата в режим на мултитаскинг увеличава синтеза на адреналин и кортизол, хормон на стреса, а това може да доведе до прекомерна стимулация на мозъка и дори да предизвика умопомрачение.

Края на професионалната компетентност

Как в такова състояние на помрачение да се вслушваме в професионалистите? В тази епоха на излишък на информация всеки дилетант става т.нар. експерт.

Да допуснем, че сте прочели статия на астрофизика Нил Деграс Тайсън. Ако нещо в нея не ви е харесало или не сте я разбрали, нищо не ви пречи да влезете на страницата на автора във Фейсбук и да му напишете, че не е прав.

Не е важно, че нямате научна степен по физика. Тъй като вашата емоционална реакция на фактите, представени в статията, е много по-важна.

Дори лекарите нямат такъв авторитет, както по-рано. Сега много си поставят сами диагноза, протичайки описанията на заболяванията в Интернет. Това доведе до възникването на понятието – киберхондрия.

Това че сте намерили своите симптоми на заболяването онлайн, не означава, че сте болни, и че сами можете да си назначите лечение. Въпреки това много хора така правят.

По-лесно е да се придържаме към това, което вече знаем

Всички ние обичаме да усещаме своята правота. Ако имате определено мнение по някакъв въпрос, дори противоречащите на това мнение факти трудно могат да го променят.

Изследователите са установили, че светогледът на човека включва понятието нефалшифицируемост. Приемаме я и като за защита, и като за нападение.

Защитната функция служи за поддържане на целостта на нашето самосъзнание и нашите възгледи за живота. Как работи функцията на нападението, се досеща всеки, който поне веднъж е влизал в коментарите към всеки пост във Фейсбук?

По данните на учените от Дартмутския колеж, корекциите само усилват нашите заблуди. Това се проявява по следния начин.

Изслушвайки аргументите и на двамата участници в спора, обикновено вземаме страна на този, чието мнение съвпада с нашето, и игнорираме всички доказателства, потвърждаващи нашата неправота.

Демагогия и страх

Не е важно колко психолози и учени твърдят това или онова, ако не им вярвате. Когато фактите са твърде много, е много лесно да изпаднеш в състояние на помрачение.

От демагогия до умопомрачение – страничните ефекти на информационната ера
4.4 (88.99%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 22:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи