От каква възраст реално помним себе си?

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 18:14

От каква възраст реално помним себе си?

Акценти:

  • Как се изменя автобиографичната памет в периода на детството и юношеската възраст?
  • Какви са биологичните механизми на амнезията на детството?
  • На каква възраст се придобиват способностите за запаметяване на зрял човек?

Свързани:

Повечето хора не могат да си спомнят събитията случили се в тяхното детство или си ги припомнят, но с много големи усилия.

Оказва се, че това е абсолютно нормално. Съвсем наскоро учените успели да открият биологичните механизми на това забравяне, което в научните среди се нарича „амнезия на детството“.

Въпреки че децата използват своята памет, за да получават нова информация, много малко хора в зряла възраст могат да си спомнят събития от техния живот, които са се случили, преди да са навършили 3 години.

Психолози от университета Емори, САЩ, успяха да докажат, че на 7-годишна възраст тези ранни спомени „се изтриват“ от паметта. Този феномен се нарича „амнезия на детството“.

Списание „Memory“ публикува изследване, в което учените започнали събеседване на деца на 3-годишна възраст във връзка изминалите събития от техния живот.

На различните подгрупи от тази група деца били провеждани тестове за възможността да възпроизведат отново тези спомени, когато са на 5,6,7,8 и 9 години.

Патриша Бауер и психолог, ръководител на изследването посочва, че това е първата експериментална демонстрация на началния момент на амнезията на детството.

Екипът от учени, ръководен на Бауер, е записвал спомените на децата, а след това провеждал тестове за тяхното наличие, за да се установи момента, в който те ще бъдат забравени.

Проучването е съсредоточено върху изучаването на това как автобиографичната памет се изменя през периода на детската и юношеската възраст. Бауер отбелязва, че изследването на това как се развива автобиографичната памет е изключително важно за разбирането на същността на човека и неговата психика.

На учените отдавна е известно, въз основа на провеждани анкети с хора в зряла възраст, че най-ранните спомени са от около 3-годишна възраст.

Зигмунд Фройд е въвел терминът „амнезия на детството“, за да опише тази загуба на спомени от детските години.

Въпреки това през последните години данните от провежданите научни изследвания показват, че макар и децата да използват способностите за запаметяване да научават майчиния си език и да изучават околния свят, те все още нямат напълно развита структура на нервните тъкани, която е необходима, за да се формират по-сложни форми на паметта.

Вместо да провеждат беседване с хора в зряла възраст, както това било направено в предишните изследвания на амнезията на детството, учените от университета Емори искали да проучат формирането на ранната автобиографична памет, а също да установят на каква възраст всичко това се забравя.

Експериментът започнал със записването на разговори с 83 деца на 3-годишна възраст, по времето на които техните майки и бащи ги питали за 6 събития, които са им /на децата/се случили през последните 6 месеца, като например ходене на зоопарк или специална вечеря по случай рожден ден на някой от семейството.

Учените помолили родителите да разговарят с децата си, както обикновено го правят. След записването на тези базови спомени, учените разговаряли с децата няколко години по-късно и ги попитали какво си спомнят за събитията, които обсъждали със своите родители, когато били на 3-годишна възраст.

Когато децата били между 5 и 7 години те успели да си спомнят между 63 и 72% от тези събития. А когато станали на 8 и съответно 9 години, си спомняли само 35% от това, което се случило преди 3-тата година от живота им.

Един от най-неочакваните резултати бил, че макар и децата на 5 и 6 години да си спомняли по-голямата част от събитията от преди 3-тата си година, то техните спомени не били толкова детайлни. А по-големите деца си спомняли по-малко от нещата от най-ранната си възраст, но много по-подробно.

Екипът учени, начело с Патриша Бауер, възнамерява внимателно да проучи възрастта, в която човек придобива способностите за запаметяване на зрял човек. Смята се, че това случва в периода между 9-тата година и преди постъпването в гимназия.

От каква възраст реално помним себе си?
4.5 (90.68%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 6, 2014 18:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи