От какви лекарства доказано се надебелява

Мария
Написана от Мария април 9, 2016 01:02

От какви лекарства доказано се надебелява

Акценти:

  • Хормони - течности в организма
  • Количества сол - намалване
  • Допълнителна храна - ненужна

Свързани:

Качването на килограми е един от най-плашещите странични ефекти от приема на лекарства. Но за съжаление, се среща в листовките на повечето терапевтични средства. Защо се напълнява от медикаментозна терапия и можем ли да се борим с това?

Лекарствата и наднорменото тегло

Трупането на допълнителни килограми на фона на прием на лекарствени препарати се нарича фармакогенно увеличаване на телесната маса.

И става дума не само за един излишен килограм, а нарастване на теглото с 5-7%, тоест за жена с тегло 60 килограма – това са 3-4 кг и повече, до развитие на затлъстяване.

През 2002-ра година Т. Ламберт публикува теорията за „зайците и костенурките“, според която препаратите, повишаващи теглото, действат по една от двете основни схеми:

• Със скорост на заек – бързо качване на килограми и излизане на плато;
• С на костенурка – увеличаването на теглото при многогодишно използване, поради промяна на начина на живот на пациента;

Например, някои невролептици притежават седативен ефект, тоест при постоянен прием на препарата се движат по-малко, не са толкова активни, което води до натрупването на излишни мастни запаси.

Първият вариант е, когато увеличаването на теглото се развива в резултат на прякото действие на лекарствата. И механизмите за повишаване на теглото в този случай са 2:

• Повишаване на апетита;
• Задържане на течности;

Увеличаване на апетита

В този случай лекарственият препарат влияе на концентрацията на хормоните и на други фактори, които така или иначе регулират апетита и хранителното поведение на човека.

Инсулинът, половите хормони, някои кортикостероидни препарати водят до увеличаване на нивата на инсулина в кръвта. Това съответно предизвиква увеличаване на апетита. При липса на самоконтрол човек преяжда, което води и до увеличаване на телесната маса.

При прием на невролептици механизмът е малко по-различен, при който се повишава нивото на пролактина – това понижава чувствителността на организма към инсулин – и отново се стига до усилване на апетита.

Някои препарати от категорията на антипсихоптиците блокират хистаминовите и серотониновите рецептори, което стимулира хранителните рефлекси на човека и, като следствие, също се стига до преяждане.

А при блокиране на допаминовите рецептори намалява удоволствието, което човек получава от храната. В резултат на това той се опитва да контролира това чрез изяждането на по-калорична храна.

Хормоналните препарати, които повишават нивата на андрогените при жените и ги намаляват при мъжете, понижават чувствителността на хормоните на хипоталамуса, отговарящи за чувството за засищане.

Има и други начини за влияние на лекарствата върху хранителното поведение на човека, но всички се свеждат до това, че под тяхно въздействие човек започва да яде повече и от това трупа килограми.

Какво да правим в такава ситуация?

Трябва да се научим да контролираме желанията си. Това е трудно, но не е невъзможно. Необходимо е да припомняме, че нашето силно желание да изядем нещо – не е истински глад, а страничен ефект от лекарствата, които приемаме.

Препоръчително е да търсим начини да убедим организма, че допълнителна храна не ни е нужна. И ако не е възможно да се удържите, старайте се да увеличите разходът на калории.

Задържане на течности

Много лекарства способстват за задържането на течности в организма, което се проявява под формата на отоци и излишни килограми.

В тази група влизат нестероидните противовъзпалителни, естрогени, прогестерон, някои лекарства за лечение на повишено налягане – алфа и бета блокери.

В този случай ще е полезно намаляване на количеството на употребяваната сол.

От какви лекарства доказано се надебелява
4.5 (89.43%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 9, 2016 01:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи