От какво се появява хремата

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 09:16

От какво се появява хремата

Акценти:

  • Заедно с настинката
  • Шеги на имунитета
  • Хронична хрема

Свързани:

Хремата може да се предизвика от най-различни фактори. Съответно и способите за нейното лечение могат да бъдат различни.

Заедно с настинката

Острият ринит застига човека внезапно, често се съпровожда от простуда или грипа. Предизвиква се от болестотворни вируси и бактерии – отделя се слуз, организмът се опитва да се справи с нашествениците.

Острият ринит се лекува заедно с простудата, на фона на която той възниква, със спазването на постелен режим, обилно е необходимо да се приемат обилно течности, мед, лимони и витамини. Въпреки това имайте предвид, че:

• Топлото мляко, което традиционно се счита за панацея при настинка, срещу хрема не само не помага, но и напротив увеличава обема на секрецията от носа. Към другите образуващи слуз храни се отнасят захарните изделия, пшеничният хляб, пушеното месо, бял ориз, паста, мюсли и банани.

• „Да спрете кранчето на чешмата“ помагат чесънът, лукът, хрянът, горчицата, червената боровинка, джинджифила, сокът от моркови, лимонът.

Един от най-полезните продукти при хрема е медът, който в качеството на убиец на бактериите, работи не по-зле от антибиотиците.

За справянето с хремата помага и зелето, поради съдържащия се в него сулфорафан, притежаващ антибактериална активност. Повече от това вещество се съдържа в броколите и в карфиола.

Между впрочем

Понякога хроничната хрема се проявява на фона на редовната употреба на алкохол, обикновено такава реакция към спиртните напитки се проявява при мъжете над 50-годишна възраст, но и жените рискуват.

По данни на учени от Датския институт по обществено здраве, ако една дама изпива повече от 14 питиета алкохол седмично, при нея с 78% се увеличава риска от развитие на хранителна хрема. Едно питие се равнява на чаша вино или бутилка бира.

Честа причина за хроничната хрема е недоизлекувана настинка, неунищожените бактерии, които дразнят организма. Рецептата в такъв случай е една – да се доизлекува настинката.

Постоянната секреция от носа може да се предизвика от изсушения от централното отопление въздух – организмът се опитва да овлажни сухите лигавици. За тази цел можете да си поръчате овлажнител за въздуха.

Още една възможна причина за хроничната хрема – прах, мръсотия и обгазената градска атмосфера. Да избягате в дивата природа не винаги е възможно, но е възможно да си закупите уред за очистване на въздуха в помещенията, които прекарвате по-голяма част от времето си.

Към хроничната се отнася и вазомоторната хрема. Причината за ринита може да бъде и студа, и цигарите и твърде силните миризми и цигарения дим и алкохол, твърде гореща или пикантна храна, т.нар. хранителен ринит, и хормони, и стрес. Съществува и хрема на „медения месец“.

Шеги на имунитета

Ако носа ви тече по време или сред хранене, по-скоро вие имате алергичен ринит. Тоест причината за хремата е реакцията към конкретен продукт. До 80% от случаите на хронична ринит съвременната западна медицина свързва с хранителни алергии.

Типичните алергени са – ядки, цитруси, захар, мляко, ягоди, шоколад, яйца, риба, соя. Човек може да реагира почти на всичко – това зависи от особеностите във функцията на имунната система. За да открият алергена, лекарите – алерголози провеждат кожни тестове и други изследвания.

Освен истинската алергия съществува и фалшива, нея я наричат хранителна непоносимост. Предизвиква се от проблеми със стомашно-чревния тракт или недостатъчното производство на храносмилателни ензими.

От какво се появява хремата
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи