От какво зависи формата на главата на бебето

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 00:23

От какво зависи формата на главата на бебето

Акценти:

  • Размери на главата - показатели
  • Норма и форма на главата - новородено
  • Придобиване на нормална форма на главата

Свързани:

За всяка майка нейното бебе е най-прекрасното на света. И никой не се смущава, ако то се ражда със сплескано чело или с асиметрична глава. Майката се тревожи само за това дали това няма да се отрази на неговото здраве.

Раждането протича трудно не само за майката, но и за детето. При преминаване през родовите пътища и отвора между тазовите кости на родилката, се получава разместване на меките тъкани на главата.

От време на време мъника се извърта, приспособявайки се към особеностите на „маршрута“.

В този момент главата на детето е подложена на огромен натиск, в резултат на което то получава нещо като родова травма, а на главата му се получава краткотраен оток.

Между впрочем, ако плодът е разположен в корема на майката не с главата, а с краката напред /нарича се тазово предлежание/, то натискът се осъществява върху долната част на неговото тяло и в синините ще бъдат седалищните части на новороденото.

Но заради това младите майки не е необходимо да се тревожат – след 2-3 дни тези временни явления ще преминат от само себе си, без всякаква намеса от страна на родителите.

А при цезарово сечение главата на детето няма да бъде да подложена на такъв натиск, затова тя ще бъде равна и немного голям размер.

Кръгла или овална – зависи от майката

Костите на черепа на бъдещото бебе са съединени с подвижни и тънки обвивки. Това позволява те да се наместват една спрямо друга, което предпазва главата на детето от травми при поява на бял свят.

В местата на съединяване на черепните кости има пространства, покрити със съединителна, а не с костна тъкан, както знаем, те се наричат фонтанели.

Между впрочем те служат като опознавателен знак за лекаря-акушер, който установява на коя страна се е завъртяла главата – това на свой ред е важно за протичането на раждането.

Формата на черепа на новороденото почти напълно зависи от структурата на родовите пътища на неговата майка.

Лекарите различават два варианта – закръглена, с добре обособени челни издатини и удължено-овална – долихоцефална или подобна на кула.

Веднага след раждането черепът на новороденото е издължен в посока напред и назад, но след няколко месеца започва да се увеличава и в напречна посока и формата на главата на пеленачето придобива формата, каквото е при всички нас.

Спрямо размерите на тялото главата на новороденото изглежда непропорционално голяма. Нейната обиколка с 2 сантиметра по-голяма от тази на гръдния кош и това се смята за нормално при новородените.

Вече към 4-тия месец тези размери се израняват, а към първата година втората величина става приблизително 2 сантиметра по-голяма от първата.

Правилни размери

Обиколката на главата е важен показател, който може да каже много на опитен лекар за здравословното състояние на детето.

Затова педиатърът задължително сравнява показателите за обиколката на главата при раждане и в следващите месеци и ги сверява с данните от специална антропометрична таблица.

В норма размерът на главата на новородено не трябва да надвишава 34-36 см.

Но ако показателите са по-големи не следва веднага да се изпада в паника – случва се и размерът на главата на мъника е наследен от роднините и с възрастта всичко влиза в норма. А показатели под 34 сантиметра се срещат при недоносени деца.

От какво зависи формата на главата на бебето
4.5 (89.18%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 00:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи