От какво зависи различната телесна миризма на всеки от нас

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 17:43

От какво зависи различната телесна миризма на всеки от нас

Акценти:

  • Телесен аромат - значение
  • Медицинска практика - телесна миризма
  • Мирис - престъпления

Свързани:

И не, тук не става въпрос за факта, че употребяваме различни парфюми или че се потим. Тялото на всеки от нас носи своя собствена миризма, която оставяме след себе си за кратко, откъдето минем, седнем или т.н.

Тази миризма рядко се усеща, освен ако не си в много близък контакт с човека, но е там и много от нас успяват да я доловят. Тя е това, което помага и на полицейските служби при много разследвания – обучените кучета откриват престъпника именно по мириса му – оставен на местопрестъплението, някой предмет и т.н.

На какво се дължи различното ухание на кожата на хората и защо всеки аромат е неповторим?

Какво се знае за телесната ни миризма?

Учените откриват, че тази характерна за нас миризма ни е вродена и дори да променим по някакъв начин начина си на живот – променим храненето си, режима си или каквото и да е – тя няма да се промени. Може да се сравни с отпечатъка от пръстите ни – единствена по рода си и абсолютно уникална.

Било проведено проучване, според което телесния аромат бил разделен на две групи – мъжки и женски, като много по-приятен се оказал женския.

В изследването участвали близо 200 души, от чиято пот, урина и слюнка били взимани проби 5 пъти в период от 10 седмици. Те били отделяни една от друга чрез хроматография (разделяне на смеси) и по други лабораторни пътища.

Установено е, че най-много се различавали ароматите от потта на хората. Този резултат намира обяснение във факта, че за човешките същества телесната миризма е много по-важна да се отличат едни от други и много по-ефективна от начина на маркиране на територия, характерен за повечето животински видове.

Всяка от 5-те взети проби от всеки индивид се отличавала от останалите негови с по нещо, но също така и съдържала определени характеристики и особености, които са останали едни и същи – без значение как живота и хранителният режим на този човек се е променял през това време на изследването.

Каква роля ще играе телесната миризма в бъдещето ни?

Според Джа Квак, химик от “Monell Chemical Senses Center”, в бъдеще телесната миризма ще бъде от изключително важно значение за цялото човешко население.

Той смята, че ще бъдат разработени различни устройства, които да я различават и да работят с нея по какви ли не начини. Кой знае дали един ден няма да отключваме входната си врата като долепим подмишниците си до нея, нали?

Също така тя може да се окаже невероятно полезна в медицината – според много учени, характерния ни аромат съдържа неща, които сигнализират за определени болестни състояния или развиващи се заболявания, които не сме забелязали.

Най-вероятно това той ще е добър и надежден показател за рак на кожата, рак на белите дробове и някои по-специфични, различни вируси в организма ни.

Това обаче е още в бъдещето и засега не са разработени устройства, които да работят успешно с телесния ни аромат, без значение дали става въпрос за използването му в ежедневието или за медицински цели.

Съществуването на такива обаче ще е факт в бъдещето на човечеството със сигурност.

 

 

От какво зависи различната телесна миризма на всеки от нас
4.5 (89.76%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 17:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи