Отказ от ходене на училище

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 10:21

Отказ от ходене на училище

Акценти:

 • На каква възраст децата най-често започват да отказват да ходят на училище?
 • Смяна на учебното заведение, например след 7-ми или 8-ми може ли да стане причина за нежеланието детето да посещава учебните занятия?
 • Склонно ли е детето да укрива от родителите си, че бяга от учебните часове? Преживяват ли засегнатите децата стрес от мисълта, че ще ходят на училище?

Свързани:

Описание

Отказ от ходене на училище се случва тогава, когато детето ви заявява или започва да крие от вас, че не посещава учебните занятия. Възможно е това да е свързано със силен стрес, който то изживява в учебното заведение.

Комплексният подход при такава ситуация, както и психиатрична или медицинска помощ, ако са необходими, са важни, тъй като проучванията показват, че психичните разстройства са причината около 46% от децата в Европейския съюз да не успяват да завършат средното си образование.

Родителите могат да направят няколко неща, за да помогнат на детето си, което не желае да ходи на училище, като може да наложи назначаването на терапия.

С използването на комплексен подход за решаването на този проблем се постига приблизително 83% успеваемост като децата, които са били лекувани с когнитивна терапия са започнали отново да посещават училище при проведено едногодишно проследяване.

Отказът от посещение на учебно заведение се счита и като признак на заболяване, като също така може да има и други съвсем различни причини.

Какви са симптомите?

Детето ви може да пожелае да спре да ходи на училище на всяка възраст, но най-често това се случва на 5-7 годишна възраст или на 11-14-годишна възраст. През тези години от живота си децата се изправят пред промените свързани със започването на училището и пред прехода от основното към средното училище.

Често сменят учебното заведение, възможно е да отидат да учат в друг град, които промени предизвикват стрес за незрялата все още човешка личност. Децата в предучилищна възраст също могат да откажат да посещават учебно заведение, макар и да нямат предишен опит.

Обикновено детето или юношата, освен че отказва да посещава учебните занятия преживява и значителен дистрес от мисълта, че трябва да ходи на училище.

Трябва да се прави разграничение между децата, които са мързеливи и бягат от часовете и ходят по кафенета, т.е кръшкачите и тези които изпитват безпокойство и страх и често се срамуват и се чувстват непълноценни от това, че не са в състояние да ходят на училище.

В първия случай децата обикновено се хвалят пред останалите, че не ходят на училище – тоест кръшкачи, а във втория те са притеснени и стресирани – страдат от синдрома на отказа да ходят на училище, макар и определението синдром да е пресилено, в този случай се използва, за да се направи разграничение между двата типа поведенчески прояви.

Признаците на този особен тип поведение се изразяват в продължително отсъствие – обикновено една седмица или повече без основателна причина например заболяване и/ или силна тревожност дори само при мисълта, че е нужно да се посещават учебни занятия.

Дистресът или негативният стрес, свързан с посещаването на училище, най-често се изразява в следното:

• Детето плаче или недоволства всяка сутрин преди да тръгне на училище;
• Юношата изпуска автобуса или влака за училище всеки ден и се прибира у дома с това оправдание;
• Детето редовно развива някакъв симптом на заболяване, когато е време да ходи училище.

Лечение на отказ от ходене на училище

Най-често то се състои в когнитивна поведенческа терапия в комбинация със систематична десенбилизация, специфични поведенчески техники и терапия, при която поетапно детето се излага на постепенно увеличаване на интензивността и продължителността на емоционално тревожното за него събитие като се насърчава да променя неадаптивните и неподходящите си убеждения достатъчно постепенно, че детето да бъде в състояние да преодолее предшестващия си печален опит от посещение на училище без стрес.

Отказ от ходене на училище
4.5 (89.67%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 10:21
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Още пари за психолози, повече пари за терапии, дарения, фондове, фондации... декември 19, 11:16

  „Смянa нa yчeбнoтo зaвeдeниe, нaпpимep cлeд 7-ми или 8-ми мoжe ли дa cтaнe пpичинa зa нeжeлaниeтo дeтeтo дa пoceщaвa yчeбнитe зaнятия?“

  Т.е. статията показва, че практиките на българското образователно министерство да изпитват (входящи изходящи нива), сраваняват, класират и т.е. са лоши за детската психика. Но по някаква причина психолозите не заявяват това и все „обвиняват“ други причини – я деца, я родители за това. Че даже организрат „обучения“ за родители. Че кой е въвел 100% смяна на училище след 7 ллас – Кунева! Кунева! Кунева!
  С нейната „реформа“. Брюкселско патешко със зеле е тази „реформа“. Т.е.е министър въвежда опасни пралтики, а виновни са родителите! И децата! Отврат!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи