Откриха лекарства против алкохолизъм

Калина
Написана от Калина януари 24, 2015 19:48

Откриха лекарства против алкохолизъм

Акценти:

  • Има ли лекарства против алкохолизъм?
  • Може ли алкохолна зависимост да се лекува с хапчета?
  • Как се съчетават лекарствата и психологическата помощ при алкохолизъм?

Свързани:

Вече съществуват лекарствени препарати, които могат да станат незаменими помощници в борбата с алкохолната зависимост.

Въпреки това, по думите на учените, те се предписват на хората с проблем с алкохола твърде рядко.

Кои са лекарствата, които могат да помогнат на някого да спре да пие?

Акампрозат и налтрексон – това са препарати, чийто прием, съчетан с добра психотерапия и посещение на групи на анонимни алкохолици, може да помогне в борбата с алкохолната зависимост.

„Повечето хора, които имат едни или други проблеми със спиртните напитки, не се лекуват по никакъв начин. Една 10 на сто от пазиентите с алкохолна зависимост приемат медикаменти като част от една по-комплексна терапия“, разказва доктор Даниел Джонас, профессор от Университета в Северна Каролина.

Два други препарата – налмефен и топирамат, също могат да помогнат на пациентите да употребяват по-малко спиртни напитки.

Налмефен е предназначен за лечение на болката, а топирамат предотвратява изпадането в състояние на припадък, но „неофициално“ тези лекарства също така се използват и при лечение на алкохолна зависимост.

В същото време доктор Даниел Джонас отбелязва, че при всички случаи тези медикаменти трябва да се прилагат единствено съвместно с други видове лечения.

„Ние все още не знаем дали те е уместно да се използват и напълно самостоятелно. Всички изследвания на тези фармацевтични препарати са се провеждали на фона на успоредна психологическа работа с пациентите.

Ако следваме стандартното лечение, всеки пациент, диагностициран с алкохолизъм, е длъжен да премине курс по психотерапия и да посещава поддържаща група. Така че лекарите могат да изпишат лекарства за алкохолизъм едва след това и то ако сметнат това за нужно“, обяснава д-р Джонас.

„Но ние сме на мнение, че ако приложите пиенето на хапчета още в самото начало на терапията, това определено ще ви даде много преимущества“.

Резултатите от изследванията на д-р Джонас бяха публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Екипът от учени под ръководството на д-р Даниел Джонас е проучил резултатите от 122 изследванията на препаратите против алкохолна зависимост акампрозат и налтрексон. Те успели да стигнат до извода, че значителни положителни резултати при приема на акампрозат се наблюдават при един на всеки 12 пациенти, а при поглъщане на налтрексон – при един на 20 души.

Доктор Катарина Брадли, старши изследовател от Института в Сиатъл, е потвърдила, че съществуват няколко ефективни препарата, които може да се използват за лечение на алкохолна зависимост.

Медикаментите, традиционно приемани за лечение на алкохолизъм, действат на следния принцип: ако човек пие алкохол по време на курса на лечение, на него му прилошава. По-новите фармацевтични препарати обаче нямат такъв ефект.

„Точно обратното – тези лекарства действат на физиологичната основа на алкохолната зависимост, като по този начин потиска желанието на човека да пие алкохол“, казва доктор Брадли.

„Изборът на вида терапия и лечение е резултат от доверителното общуване между лекар и пациент. Лекарят е длъжен да разкаже на алкохолно зависимия за всички възможни варианти“, добавя Брадли.

Алкохолната зависимост е сериозно заболяване, но за него вече са разработени множество методики за лечение. Ако имате такъв проблем, обърнете се към специалист, който ще подбере необходимите дози препарати и ще ви насочи към правилната психологическа помощ.

 

Откриха лекарства против алкохолизъм
4.5 (89.75%) 80 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 24, 2015 19:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи