Откриха нов начин, който спасява кожата от катастрофалното въздействие на слънцето

Мария
Написана от Мария август 3, 2016 15:19

Откриха нов начин, който спасява кожата от катастрофалното въздействие на слънцето

Акценти:

  • Зачеване - шансове
  • Продукти - слънцезащитни
  • Плодовитост - мъжка

Свързани:

Традиционните слънцезащитни средства отразяват вредните ултравиолетови А лъчи и така не допускат увреждане и преждевременно стареене на кожата. А новата съставка е още по-добра – пази кожните клетки от въздействието на слънчевите лъчи отвътре навън.

Осигуряването на защита вътре в клетката, където слънчевите лъчи нанасят най-големи щети на клетката. Това съединение осигурява безпрецедентна защита срещу рак на кожата, както и срещу опасните последствия, проявяващи във фотостареене, като торбички, бръчки и петна.

Съединението, наречено „mitoiron claw“, прониква във вътрешността на клетките и предотвратява екскрецията на желязо от тях под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Ако е в достатъчно големи количества, може да доведе до разрушаване на клетките.

За да разберат защо екскрецията на желязо е такъв голям проблем, трябва първо да се установи как ултравиолетовите лъчи засягат и предизвикват увреждане на клетките.

Радиацията от слънцето отключва свободните радикали, за които, както е известно, са високо активни кислородни молекули – в кожата, които след това да причинят увреждане на ДНК, клетъчни мембрани и белтъци.

Освобождаването на желязото от митохондриите на клетката изчерпва нейните енергийни запаси и я принуждава да образува повече свободни радикали.

С други думи, UVA унищожава клетките, което пък може да доведе до рак на кожата.
Това също води до провисване на кожата, поява на бръчки и преждевременно стареене, както може би сте забелязали, като сте се припичали много време на слънце като дете.

За борба с всички тези последствия от слънчевото излагане, изследователи от университета в Бат и Кралския колеж в Обединеното кралство, разработили това съединение, което е вид хелатор – съединението, което се свързва с железните атоми.

И така се връща желязото, което е било освободено от митохондриите и се предотвратява освобождаването на допълнителни свободни радикали.

Ролята на желязо-медиираното увреждане, дължащо се на излагане на кожните клетки на ултравиолетови лъчи от типа А е била подценявана в продължение на много години, казва член на екипа учени от университета Бат.

За ефективна защита от УВА-индуцирано от желязо увреждане на кожата са необходими силни хелатори, но до този момент са съществували токсични ефекти, които биха да се проявяват от ненасоченото към компенсиране на железния дефицит в кожните клетки.

Новото вещество обаче въздейства само на ултравиолетовите лъчи от типа А, като също е необходима така и срещу типа В лъчи, късовълнова радиация, която е все още по-голям риск, когато става дума за рак на кожата.

Следващата стъпка е да се добави съединението в съществуващите спрейове и кремове със защита от ултравиолетови лъчи тип В.

Въпреки че първоначалните резултати от приложението на това съединение са обещаващи, като са тествани само върху човешките клетки, които са отгледани в лабораторни условия.

Но пък учените смятат, че съединението до 3-4 години вече ще се включва в състава на съществуващите слънцезащитни средства.

Сегашните слънцезащитни продукти не може да се каже, че са неефективни, но със сигурност могат да се подобрят, отбелязва фармакологът и водещ изследовател Оливиер Рийфълс от университета Бат.

Въпреки твърденията на изследователите наскоро се появиха данни, че съществуващите към момента на пазара слънцезащитни средства от по-ново поколение съдържат опасни за мъжката плодовитост съединения, които намаляват шансовете за зачеване, поне докато се използват тези средства.

Откриха нов начин, който спасява кожата от катастрофалното въздействие на слънцето
4.5 (89.6%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 3, 2016 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи