Отравяне с арсен

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 22:08

Отравяне с арсен

Акценти:

  • Отравяне с арсен
  • Патогенеза
  • Вероятни причини
  • Лечение

Свързани:

Какво представлява отравянето с арсен?

Арсенът е химичен елемент от 5 група на периодичната система, отнася се към семейството на азота и е с относителна атомна маса 74,9216.

В природата арсенът е представен само с един стабилен нуклид 75As. Изкуствено са получени също повече от 10 негови радиоактивни изотопи с период на полуразпад от няколко минути до няколко месеца.

Типичните степени на окисленията в съединенията – 3, +3, +5. Латинското название Arsenicum произхожда от гръцкото „арсен“ – силен мощен.

Какво предизвиква/ причини за отравяне с арсен?

Неорганичните съединения на арсена – арсенов анхидрид, арсен анхидрид, арсенит натрий и калий – влизат в състава на инсектицидите, отрови срещу гризачи, фунгициди, средства за предпазването на дървените изделия от гниене, хербициди и разтвори, използвани при производството на стъкла.

Органичните съединения на арсена присъстват в околната среда. Отравянията с арсенит – съединение на арсен и водород, се случват предимно в промишлеността при топене и претопяване на метали, при галванизация и ецване, при „разделяне“ на оловото на листа и при производството на силиконови микрочипове.

В миналото органичните съединения на арсена били използвани за лечение на болни от сифилис, епилепсия, псориазис и амебиаза. Към настоящия момент остро отравяне с арсен може да се случи в резултат на случайно поглъщане, нещастен случай в производството, опити за самоубийство или убийство.

Хроничното отравяне с арсен най-често се случва при професионално въздействие с малки дози или при продължителна употреба на замърсена храна, вода или медицински средства.

В тази връзка следва да се посочи, че преди няколко дни в село Огняново, област Благоевград – в централния водоизточник на населеното място бяха установени завишени нива на арсен.

В случая РЗИ Благоевград реагира бързо като издаде предписание на ВиК – Благоевград да преустанови водоподаването от този водоизточник в 3-дневен срок, именно с цел да се предотврати хронично отравяне с арсен.

Патогенеза – какво се случва по време на отравяне с арсен?

Арсенът се абсорбира чрез кожата, белите дробове и стомашно-чревния тракт. Неорганичните съединения се усвояват по-лесно от органичните. Арсеновият водород ефективно се абсорбира чрез белите дробове.

Арсенът се разпределя от кръвта в черния дроб, бъбреците, белите дробове и далака в рамките на 24 часа след поглъщането му, а след 2 седмици в кожата, косата и костите.

Високо съдържание на органични съединения на арсена се установяват в левкоцитите. Неорганичните съединения не преминават през хематоенцефалната бариера, но проникват през плацентата.

От 5 до 10% от арсена се екскретира с изпражненията, а 90-95% с урината. В урината арсен се установява в рамките на 7-10 денонощия след поглъщане на единична доза.

Какви са симптомите?

Арсеновият водород се съединява с хемоглобина в еритроцитите, предизвиквайки тежка хемолиза с анемия, хемоглобинурия и впоследствие макрохематоурия, развиваща се след 3-4 часа след въздействието.

Впоследствие може да се развие тежка жълтеница. Отравянето с арсен се характеризира с гадене, повръщане и диария, с реактивно състояние и неразположение, тахикардия и диспнея. Често се развива остра бъбречна недостатъчност с фатален изход.

Диагностика

Резултати от лабораторни изследвания. Арсенът е непроницаем за рентгеновите лъчи и зоните на неговото натрупване на рентгенограма на коремната кухина.

Лечение на отравяне с арсен

При остро отравяне с арсен на пострадалия, ако той се намира в съзнание е необходимо да се предизвика повръщане с помощта на сироп от ипекакуана.

Ако болният се намира в безсъзнание, то следва да се извърши промивка на стомаха.

Отравяне с арсен
4.5 (89.12%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 22:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи