Отравяне с гъби

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 18:05

Отравяне с гъби

Акценти:

  • Какви поражения на мозъка предизвиква чернодробната недостатъчност, развила се в резултат на отравяния с гъби?
  • Какви гастроинтестинални симптоми се появяват при поглъщане на отровни гъби?
  • Прилага ли се активен въглен при отравяния с гъби?

Свързани:

Около 4% от всички отравяния с гъби се случват поради използването на отровни гъби. Причините за тези отравяния са поради непознаването на тези гъби и неправилното им приготвяне за консумация.

Съществува класификация на гъбите, която се основава на тяхната годност за консумация:

1. Към безусловно ядливите гъби, които се приготвят без необходима допълнителна обработка се причисляват белите гъби, масловка, манатарка, ливадна печурка и др.

2. Условно подходящи за консумация гъби – необходимо е предварително варене или накисване в течаща вода преди да бъдат осолени.

Към тази група се отнасят всички гъби, които при нарушаване на вътрешното им плодово тяло се отделя бял, подобен на мляко сок с парещ вкус, както и гъби, съдържащи отровни киселини, например мастилена копринка, която ако се употребява едновременно с алкохол причинява хранително отравяне.

Ако не бъдат отстранени токсичните вещества, то тази група гъби, както и отровните могат да предизвикат леко или тежко отравяне.

За най-надежден метод за неутрализиране на неблагоприятното действие за организма, се смята тяхното изсушаване в продължение на 3-4 седмици. Но сушенето на гъби, съдържащи отровни вещества, не унищожава тяхната токсичност.

3. Към групата на неподходящи за консумация гъби се отнасят както отровни, така и неотровни, но имащи много неприятен вкус или мирис, което не позволява тяхно използване при приготвянето на ястия.

Броят на отровните гъби е относително малък и включва червена, бяла и зелена мухоморка, пурпурна манатарка и др. Отровата на тази група гъби не се разрушава и не се извежда от тях при топлинна обработка или осоляване.

След събирането на гъбите незабавно трябва да бъдат подложени на обработка, а срокът за съхранение на пресните не трябва да надвишава 18-24 часа при температура не повече от 10 градуса по Целзий.

Трябва да се напомни, че дори и най-добрите и със сигурност годни за консумация гъби започват да гният в цялост или ако не бъдат обработени, могат да станат токсични.

Особено важно е предотвратяване отравянето на деца, които живеят в близост до гората. При отравяне основно се засяга стомашно-чревния тракт, което клинично се проявява като симптоми на остър гастроенетероколит и предизвиква в различна степен обезводняване.

Симптоми, предполагащи отравяне с гъби

• Засягане на храносмилателната система – спазматична коремна болка, гадене, неконтролируемо повръщане, диарични изхождания понякога 20-25 пъти в рамките на денонощие. Отравяне с Amanita phalloides или зелена мухоморка се характеризира с поява на кръв в изпражненията и повърната маса с цвят на кафе.

Поражения на централната нервна система – проявява се по различни начин в зависимост от вида на гъбите. Например мухоморката предизвиква халюцинации и свръхвъзбудимост на моторните неврони. Първоначално се наблюдава безпокойство, а след това апатия и безразличие. Възможно е преминаване в състояние на безсъзнание.

• Засягането на сърдечно-съдовата система се изразява като понижаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм.

Степента на нарушение на чернодробната и бъбречната функция зависи от вида и количеството на изядените гъби. В ранните етапи развива олигурия – намалено количество на диурезата под 500 мл.

Впоследствие настъпва чернодробна недостатъчност, характеризираща се с увреждане на главния мозък и жълтеница.

Тежката интоксикация води до чернодробна кома. Засягането на бъбреците може да предизвика остра бъбречна недостатъчност.

Лечение на отравяне с гъби

Извеждането на отровата от организма се постига чрез предизвикване на повръщане, което е задължително при наличие в стомаха на образували се големи бучки от отровните гъби, тъй като не могат да преминат през стомашната сонда, използвана при извършване на промивка на стомаха.

У дома можете да активирате рефлекса за повръщане като приемете 1 чаша топла вода с разтворена 1 супена лъжица сол в нея или горчица на прах 1 ч.л. в чаша топла вода. Друг начин е да пиете много студена, с температура около 2-3 градуса и да натиснете с пръст корена на езика.

Промивката на стомаха трябва да се извърши задължително, дори и 3-4 часа или 10-12 след експозицията на отровните гъби. При завършването на промивката се прилага активен въглен 1-2 таблетки на 1 кг. телесно тегло.

Отравяне с гъби
4.6 (91.02%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2014 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи