Отравяне с полоний

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:13

Отравяне с полоний

Акценти:

  • Каква е клиничната картина при отравяне с полоний?
  • Използва ли се полония в промишлеността?
  • Колко обикновено продължава възстановяването след отравяне с полоний?

Свързани:

Полоният /(210)Po/ е алфа-емитер с висока радиоактивност, 300 пъти по-радиоактивен е от урана, като периодът му на полуразпад е 138 дни, което създава опасност от облъчване, ако се приема в тялото, например чрез поглъщане, поради ниския диапазон на алфа частиците в биологичните тъкани.

Като резултат от това е, че външното замърсяване не предизвиква лъчева болест. Полоний-210 е един от най-редките химични елементи в света, открит е през 1898 от учените Мари и Пиер Кюри, те са дали наименованието му в чест в чест на родината им – Полша.

Среща се естествено в много малки количества в земната кора, а също се произвежда изкуствено в ядрените реактори. В малки количества полоний-210 е разрешен за промишлена употреба, главно в устройства за премахване на статичното електричество.

Химичният елемент не е естествен за човешкото тяло. Човек може да бъде отровен с полоний-210 при консумация на храна или течности, замърсени с него, възможно е навлизането му в тялото през открита рана.

Смята се, че Литвиненко, който почина след отравяне с полоний 210 е пил продължително време чай, замърсен с полоний-210 по време на срещи в лондонски хотел.

Погълнат (210) Po първоначално се съсредоточава в червените кръвно клетки, а след това в черния дроб, бъбреците, далака, стомашно-чревния тракт, както и половите жлези.

Полоният се екскретира в урината, жлъчката и евентуално дъха и се отлага също и в косата. След поглъщане неабсорбиралият се (210) Po се открива във фекалиите.

Елиминационният полуживот при човека е приблизително 30-50 дни. При липса на медицинско лечение фаталната орална доза е в порядъка на 10-30 микрограма.

Клинична картина

Ако абсорбираната доза е достатъчно голяма, например повече от 0.70 грей/Gy/ (210) Po може да предизвика остър радиационен синдром /ОРС/ .

Той се характеризира с продромална фаза, при която се проявява след експозиция гадене, повръщане, анорексия, лимфопения и понякога диария. По-високите дози радиация предизвикат по-бърза поява на симптомите и по-бързо намаляване на броя на лимфоцитите.

Продромалната фаза може да бъде последвана от латентна фаза, при която има известно клинично подобрение.

Впоследствие е характерно развитие с времето на заболявания на костния мозък при доза 0.7-10 Gy, на стомашно-чревния тракт при доза 8-10 Gy или сърдечно-съдови и заболявания на централната нервна система при доза над 20 Gy.

Заболяванията се развиват в зависимост от начина на прием на системната доза. Триадата на ранното повръщане, последвано от загуба на коса и костномозъчна недостатъчност е типична за острия радиационен синдром.

Тези пациенти, които не се възстановяват умират след няколко седмици или най-късно след няколко месеца, докато за тези, които оцеляват възстановяването може да отнеме много месеци.

Лечение на отравяне с полоний

Поддържащата терапия е от съществено значение и трябва да бъде насочена към контролиране на симптомите, предотвратяването на инфекциите, но основният компонент от лечението е преливането на кръв и тромбоцити.

Промиването на стомаха може да бъде полезно, ако се извърши до около 2 часа след поглъщането.

Хелаторапията също може да се прилага, тъй като изследванията при животни са установили намаляване на нивата на полоний 210 в организма и ограничаване на абсорбацията му и по-висока преживяемост, въпреки че се съобщава за по-добро повлияване на някои чувствителни на облъчване органи от някои хелатни агенти.

Димеркатрол – антидот, прилаган при отравяне с олово с пенициламин като алтернатива в момента се препоръчва при отравяне с полоний 210. Но също изследванията върху животни посочват ефективността на 2,3-ди-меркапто-1-пропансулфонова киселина и 2,3 димеркаптосукцинова киселина.

Отравяне с полоний
4.4 (88.18%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи