Отровата на охлюва помага за лечение на захарен диабет

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 16:17

Отровата на охлюва помага за лечение на захарен диабет

Акценти:

  • Инсулин - ефективен
  • Разработване - процедури
  • Заключения - прилагане

Свързани:

Проучване на кристалната 3Д структура на инсулина, извлечена от отровата на морски охлюв разкрива потенциален начин за ускоряване на действието на този хормон, като така се подпомогне лечението на диабет.

Отровата на морския охлюв съдържа бързо действащ инсулин, който действа на плячката, като я привежда в състояние на хипогликемичен шок.

Изследователи от САЩ и Австралия разкриват, че отровата на този морски охлюв съдържа висококачествен естествен белтък, наречен Con-Ins G1, който действа доста по-бързо от човешкия инсулин.

Също така този белтък притежава и свойството да се свързва и с човешките инсулинови рецептори, което предполага, че може да е ефективен за лечение на диабет.

Човешкият инсулин е неудобен в сравнение с този на охлюва

За новото проучване бил използван Австралийският синхотрон, за да се анализира 3Д структурата на отровата на конусовидния морски охлюв, който съдържа инсулинов протеин.

Професор Лауренс, експерт в проучванията на различните видове инсулин – и как достигат до клетките чрез различни „шлюзове“, охранявани от специализирани белтъци, наречени рецептори, обяснява направеното вълнуващо откритие:
Инсулиновите протеини в отровата на конусовидния охлюв действа по-бързо, отколкото човешкият инсулин като избягва структурните преобразувания, през които човешкият инсулин трябва да премине, за да функционира.

Инсулинът от отровата на охлюва е в такова състояние, че е готов да се свърже направо с клетъчните рецептори и да подейства.

Човешкият е неудобен, що се отнася до действието на инсулина, съдържащ се в отровата на охлюва.

Човешкият инсулин съдържа допълнителен компонент, който действа като „панта“, която трябва да се отвори преди молекулата да си „стисне ръката“ с клетъчния рецептор, за да влезе.

Въпреки това, когато учените анализирали ЗД структурата на инсулина в отровата на охлюва, учените открили начин за премахване на пантата на човешкия инсулин.

Това би могло да ускори комуникацията с рецептора и да помогне на инсулина да проникне в клетката доста по-бързо, обяснява Лорънс.

Бързодействащият инсулин парализира плячката

Новото проучване се основава на по-старо, в което бе установено, че морският конусовиден охлюв използва инсулина като отрова, за да улови своята плячка.

Охлювът използва отровата си за парализиране на риба, която си движи, без да се подозира какво ще ѝ се случи всеки момент.

Отровата, съдържаща бързо действащ инсулин кара рибата да изпадне бързо в хипогликемичен шок.

Д-р Елена Сафави-Хемани, асистент в катедрата по биология в университета Юта в Солт Лейк Сити, посочва, че е наистина очарована от откритието, че инсулинът в отровата на охлюва действа толкова бързо, а и освен това в нея се крие ключът към превръщането на човешкия инсулин в по-ефективен.

Изследователите също така разкриват, че инсулинът в отровата на морския охлюв много стабилно се свързва с човешкия рецептор за този хормон и активира рецепторната сигнализация.

Следващата стъпка в изследването, която вече е в ход, е тези заключения да се приложат за разработването на нови и по-добри процедури за лечение на диабет, и така да се осигури на хората, страдащи от това заболяване достъп до по-бързо действащ инсулин.

Това все пак е доста ранна фаза на изследване. А освен това толкова бързо понижаване на кръвната захар, би могло да предизвика същите ефекти, както и при плячката на морския охлюв.

Отровата на охлюва помага за лечение на захарен диабет
4.4 (88.82%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 14, 2016 16:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи